Motion till riksdagen
2015/16:307
av Thomas Strand m.fl. (S)

Europabanan – en viktig strategisk satsning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Europabanans strategiska betydelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige behöver ett modernt och stabilt transportsystem som stärker landets tillväxt och konkurrensförmåga. Ett järnvägssystem med stor kapacitet och ökad hastighet är ett viktigt led i denna målsättning. Sverige behöver därför bygga de två höghastighetsbanorna Europabanan och Götalandsbanan.

Det finns flera tunga argument för att bygga dessa båda höghastighetsjärnvägar. De båda höghastighetsbanorna ger positiva effekter för hela landet. De ger ökat utrymme för regional tågtrafik och goda förutsättningar för ett dynamiskt näringsliv, en växande arbetsmarknad och ökad tillgänglighet till utbildning. Snabba tågförbindelser ökar tillgängligheten och arbetsmarknader som tidigare varit åtskilda kan integreras och ge tillväxteffekter för betydande områden. Satsningen på höghastighetsbanor i Sverige är samtidigt ett omfattande samhällsbyggnadsprojekt där ett stort antal bostäder kan skapas. Vidare är det nödvändigt att av såväl klimat- som effektivitetsskäl avlasta vägarna från godshantering.

Det är viktigt att Götalandsbanan ses som ett helt projekt mellan ändpunkterna Stockholm och Göteborg. Det är dessutom angeläget att Götalandsbanan ses som en strategi sammanlänkad med Europabanan, med sträckning från Jönköping till Malmö utmed E4:ans sträckning.

 

Europabanan är ett strategiskt samhällsbyggnadsprojekt som syftar till att driva på för bättre infrastruktur mellan svenska regioner och den europeiska kontinenten för fortsatt utveckling och tillväxt. Vi anser att det mest optimala alternativet är att bygga denna höghastighetsbana från Jönköping till Malmö via Värnamo och längs med E4:an. Trafikverkets analyser visar också att dragningsalternativet via Värnamo har störst effekt på restiderna och arbetsmarknaden.

Vi menar därför att både Götalandsbanan och Europabanan ska ses som en helhet för att stärka tillgänglighet, tillväxt och konkurrensförmåga. Det behövs därför ett strategiskt helhetsgrepp när det gäller en långsiktig strategisk infrastrukturplanering.

 

Thomas Strand (S)

 

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Johanna Haraldsson (S)

Peter Persson (S)