Motion till riksdagen
2015/16:306
av Maria Abrahamsson (M)

Kriminalisera vägran att lyda polis eller annan behörig personal vid olycksplatser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriminalisera vägran att rätta sig efter instruktioner av polis eller annan behörig personal vid olycksplatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

 

Hjärtstopp i lunchrusningen, trafikolyckan är våldsam och offren måste skäras loss. Och precis som vid det allvarliga drunkningstillbudet på Askimsbadet i somras försvåras räddningsarbetet av en mobilfotograferande mobb som vägrar flytta på sig. 

 

Ambulanspersonal, räddningstjänst och polisen har slagit larm om hur människor i stället för att flytta på sig och underlätta räddningsinsatser för nödställda, ställer sig i vägen med mobilkameror i högsta hugg och filmar olyckorna. För att stävja en utveckling av detta oacceptabla beteende och förhoppningsvis sätta stopp på det, bör straffrättsliga åtgärder nu tillgripas.

 

Frågan om att införa en civilkuragelag som föreskriver en allmän skyldighet för personer att hjälpa nödställda har utretts (SOU 2011:16) utan att leda till lagstiftning. Som utredningen och remissinstanserna kom fram till är det ingen bra idé att med lagens hjälp försöka tvinga människor att vara modiga. 

 

Däremot är det både rimligt och fullt möjligt att i lag kriminalisera dem som vid olyckor vägrar lyda instruktioner från ambulans- och vårdpersonal, polisen, brandkåren och annan räddningstjänst. Ett straffstadgande av det slaget behövs för att räddningspersonalens arbete inte ska försvåras av personer som likt hyenor flockas runt olycksplatser för att fotografera och filma i stället för att efter bästa förmåga hjälpa till i olycksarbetet.

 

En utredning bör därför få i uppdrag att föreslå en lagändring i linje med vad som anförts i motionen.

 

Maria Abrahamsson (M)