Motion till riksdagen
2015/16:2987
av Anders Ahlgren och Anders Åkesson (båda C)

Dalhalla – en nationell sommarscen för Kungliga Operan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla Dalhalla till en nationell sommarscen för Kungliga Operan för att därmed stimulera spridning av operakonsten såväl geografiskt som befolkningsmässigt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi behöver kulturen för att leva.

Kulturen har sitt egenvärde. Ett kulturliv där alla är välkomna och kan delta är en viktig kraft för ett samhälle som håller ihop på lång sikt.

För oss och Centerpartiet är det därför viktigt och väsentligt att kulturen är just tillgänglig. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor.

 

Kulturen har en stor roll i vårt samhälle som en mötesplats där vi kan utvecklas i spännande möten med varandra. Där vi kan få nya perspektiv och känna sammanhang i tillvaron och där vår kreativitet och förståelse för andra kan utvecklas. Kultur är ju också en viktig utvecklingspotential. Inte minst när det gäller den regionala tillväxten. EU har till exempel identifierat att kulturella och kreativa näringar svarar för 3 procent av EU:s totala sysselsättning. Och det är en sektor med hög tillväxt. Det finns, kort sagt, en potential i hela landet och det finns stor kompetens inom kulturområdet över hela landet.

 

Samtidigt ligger i dag mycket nationell expertis i storstäder och då främst i Stockholm. Det gör att vi missar massor av talang och kreativitet ute i landet som borde komma fler till del. Det här är inte hållbart!

 

För att fler ska kunna ta del av, delta i och utveckla kulturen så bör vi hitta en ny modell som gör att vi lyfter fram spetskompetensen där den finns i landet.

Som vi ser det så borde detta ske i samverkan mellan regionerna och staten genom en ny modell för den nationella kulturpolitiken. Där förutom regionerna och kommunerna, med dess politiker och tjänstemän, också den professionella kulturen liksom den ideella kulturverksamheten i hela landet får möjlighet att vara med och delta i och påverka den nationella kulturpolitiken. Då skulle vi kanske kunna se Rockarkivet i Hultsfred som den nationella angelägenhet det faktiskt är. Som ett viktigt arkiv och en källa till kunskap kring Sveriges rika populärmusikhistoria. Att arkivet nu ligger i Hultsfred och inte i Stockholm, måste väl inte innebära att det är en regional angelägenhet? Och varför kan inte Dalhalla bli en nationell sommarscen för Kungliga Operan?

 

Dalhalla räknas som en av Europas mest exklusiva utomhusarenor för opera.

Det gamla nedlagda kalkbrottet strax utanför Rättvik i Dalarna, ca 3 timmars resa nordväst om Stockholm, har med sin unika akustik och dramatiska, spännande miljö en stark image som en av världens vackraste utomhusarenor. En perfekt miljö för Kungliga Operan under en sommarmånad. Något vi är övertygade om att både Sverige och operakonsten skulle vinna på och som skulle väcka internationell uppmärksamhet.

 

I Norden finns fyra exceptionella sommararenor för opera: Savonlinna Operafestival (Finland), Hedeland Opera (Danmark), Östfold Opera i Halden (Norge) samt Dalhalla. Dock är Dalhalla den enda som från början är skapad för att framföra musik i, vilket i sig är unikt. Detta gör att Dalhalla räknas som en av Europas mest exklusiva utomhusarenor för opera och det är sensationellt att arenan på några årtionden etablerat sig internationellt i operavärlden som ett ”Nordens Verona”. ”Festspiele Magazin” i Wien värderar regelbundet utomhusarenor i hela världen och Dalhalla har under åren legat i toppen på rankningen.

 

Med en tydlig nationell ambition att utveckla Dalhalla till ett ”skyltfönster” där vi marknadsför Sverige mot den internationella marknaden kan vi locka med Sveriges välutbildade och duktiga sångare, dansare och musiker.

Dalhalla skulle kunna vara en än större magnet än vad som är fallet i dag. I siffror ser det ut så här:

 

Antal besökare

Evenemang: 50–100 000 besökare/år.

Dagbesök: 5–10 000 besökare på guidningar/visningar.

 

Publikundersökningar

Vid publikundersökning där man också mätte Dalhallas betydelse för regionen framkom

följande:

 

Varifrån kommer publiken?

89 % är turistandel,

11 % är boende i Siljansbygden:

23–35 % övriga Sverige

23–30 % Stockholm

2130 % angränsande län

1825 % Dalarna

2 % utlandet (7 % av operabesökarna)

 

Våra nordiska grannländer satsar på nationella utescener för opera

De fyra nordiska utescenerna för opera är i sina länder utmärkta spridare av operakonsten såväl geografiskt som befolkningsmässigt. Genom att ”tröskeleffekten” för att bevista en operaföreställning på dessa platser ofta upplevs som mycket lägre än på de mer traditionella operainstitutionerna medverkar man till att sprida intresset för operakonsten. Så både Sverige, Dalarna som turistregion och operakonsten tjänar på att Dalhalla Opera ges förutsättningar för att utvecklas vidare till Sveriges sommararena för opera.

 

Det är viktigt att alla får tillgång till ett brett kulturutbud i hela landet. Då skapas också förutsättningar för ett nytänkande och spetsigt kulturliv som också låter tala om sig internationellt.

 

De nationella kulturinstitutionerna måste sprida sin verksamhet i hela landet. Detta kan göras på många sätt. Ett sätt är genom att låta ett antal framträdande regionala scener, som exempelvis Dalhalla, även få status som nationella scener. Kungliga Operan kan ha Dalhalla som sin scen under en tid varje år. Det skulle kunna lyfta både den magnifika scenen och bidra till att locka nya besökare både inom landet och locka en stor internationell marknad så att fler besöker Sverige. Dem kan vi attrahera genom att utveckla vårt kulturliv och ta tillvara våra kulturmiljöer. För dessa besökare behövs spännande upplevelser och vackra miljöer.

 

För allt av riksintresse måste väl ändå inte ligga i Stockholm? Sverige är större än storstan.

 

Anders Ahlgren (C)

Anders Åkesson (C)