Motion till riksdagen
2015/16:291
av Sten Bergheden m.fl. (M)

Ett omedelbart genomförande av Konkurrenskraftsutredningens förslag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omedelbart genomföra de förslag som presenterades i Konkurrenskraftsutredningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges lantbruk har de hårdaste reglerna, de högsta skatterna och den lägsta lönsamheten. Den kombinationen är ohållbar. Konkurrenskraftsutredningen presenterade våren 2015 en rad olika problem och hur man borde lösa dessa. Efter det har inget hänt. De förslag som kom fram i den utredningen måste genomföras omgående.

 

Men när världen förändras och andra länder anpassar sig för att behålla sin konkurrenskraft så tillsätter istället vår regering i Sverige nya kommittéer. Bönder är en grupp av företagare i Sverige som i EU inte får konkurrera på lika villkor.  Sveriges bönder har dessutom den högsta beskattningen i EU och de hårdaste lagarna och reglerna att följa.

 

Att Sveriges bönders matproduktion har överlevt vittnar om stor kunskap och vilja att lyckas. Men branten närmar sig snabbt nu när konkurrensen hårdnar i EU och världen. Alliansregeringen beställde en utredning om konkurrenskraften för svenskt jordbruk. Den presenterade raka besked på vad som måste göras. Ingenting har sedan hänt. Regeringen måste omedelbart genomföra det som utredningen kom fram till; Sänk skatterna på verksamhet som har med svensk livsmedelsproduktion att göra: arbetsgivaravgifter, dieselskatter, avgifter med mera tills Sveriges bönder har samma ekonomiska villkor som övriga bönder i Europa. Se över gällande djurskyddslagar och se till att modernisera reglerna vad avser lagen om beten, grisningsboxar med mera.

 

Satsa på en tydlig strategi på ökat matproduktion i Sverige, där export blir ett tydligt nytt ben att stå på, och att vår egen offentliga upphandling har samma krav på upphandlade varor som svensk lagstiftning vad avser djurskydd, antibiotika med mera.

 

Tillse att det ingår i våra myndigheters uppdrag att främja och utveckla det svenska jordbruket. Ge våra myndigheter nya och tydligare direktiv för sitt arbete. Det gäller myndigheter som Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket, länsstyrelserna, kommunerna, Havs- och vattenmyndigheten, med flera.

 

 

Sten Bergheden (M)

 

Betty Malmberg (M)

Lotta Olsson (M)