Motion till riksdagen
2015/16:290
av Betty Malmberg (M)

Livsmedel och självförsörjning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i händelse av kris måste ha beredskap att kunna försörja befolkningen med livsmedel och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att utarbeta en svensk strategi för att animalieproduktionen ska öka och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hinder och möjligheter för att få svensk animalieproduktion att öka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har av tradition varit ett land som varit självförsörjande på jordbruksprodukter. Idag är situationen en annan. Statistik från 2013 (SCB) visar en självförsörjningsgrad på nötkött med 51 procent, griskött 67 procent och lamm 32 procent. Trenden är dessutom tydligt nedåtgående. Detta kopplat till den dåliga lönsamheten för jordbruksföretagare innebär troligtvis att utvecklingen kommer att fortsätta vara negativ. Den pågående inflyttningen till storstäder försvårar också situationen. I händelse av nöd måste Sverige kunna försörja sin egen befolkning med livsmedel. Beredskap för detta måste därför ombesörjas.

 

Det är ett obestridligt faktum att landets primärproduktion stadigt krymper. I Sverige har det till exempel blivit allt svårare att bedriva animalieproduktion på grund av ett högt kostnadsläge, låga produktpriser och osund konkurrens genom import från länder som ställer lägre krav än oss på miljö- och djurskyddsområdet. Undertecknad anser att det bör utarbetas en strategi för hur svensk animalieproduktion kan öka. En ökad animalieproduktion innebär att jobb stannar kvar på landsbygden, att inflyttningen till storstäder minskar, men det skulle också bidra till ökad export och en växande livsmedelsindustri. På så sätt gynnas både arbetslinjen, företagsamheten och Sveriges självförsörjningsgrad. Som ett extra plus ger det även förutsättningar för en levande landsbygd med öppna landskap.

 

Med hänvisning till ovan anser undertecknad att svensk måste animalieproduktion öka, vilket inte minst vore viktigt för en ökad självförsörjningsgrad.

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

Betty Malmberg (M)