Motion till riksdagen
2015/16:29
av Johan Forssell m.fl. (M, C, KD)

med anledning av prop. 2014/15:124 En mer jämställd föräldrapenning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår propositionen.

 

Motivering

I propositionen lämnas förslag om att det antal dagar för vilka en förälder inte kan avstå rätten till föräldrapenning till den andra föräldern ska ökas från 60 till 90 dagar. Det antal dagar för vilka det kan lämnas jämställdhetsbonus minskas i motsvarande mån.

 

Goda och trygga uppväxtvillkor är viktigt för alla barn och ungdomar. Det är angeläget med goda förutsättningar för familjernas frihet, ekonomiska trygghet, tid tillsammans, valmöjligheter i barnomsorgen och för jämställdhet mellan föräldrarna. En utmaning i samhällslivet handlar om balans mellan familjeliv och yrkesliv och barnens möjligheter till en god relation till båda sina föräldrar. Föräldrarnas roll för barnets trygghet och utveckling är central. Det offentligas roll är att i första hand stötta och hjälpa. Vi vill fortsätta stödja och underlätta för föräldrar i deras vardag genom att förenkla reglerna och förbättra möjligheterna inom familjepolitiken.

 

Regeringens förslag om att minska möjligheterna för föräldrar att kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra går därmed i motsatt riktning. Vi kan därför inte stödja förslaget om en tredje kvoterad föräldramånad och föreslår att riksdagen avslår propositionen.

 

 

 

 

Johan Forssell (M)

 

Solveig Zander (C)

Roland Utbult (KD)