Motion till riksdagen
2015/16:2857
av Aron Modig (KD)

En stärkt valhemlighet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra vallagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Valhemligheten är central för det svenska demokratiska systemet. Väljarna måste kunna uttrycka sin vilja så fritt som möjligt utan att frukta påtryckningar från staten, politiska partier, andra medborgare eller familjemedlemmar. Riksdagen har i regeringsformen 3:1 angivit: ”Riksdagen utses genom fria, hemliga och direkta val”.

Valhemligheten är idag satt på undantag och garanteras endast i valbåset. De valsedlar väljarna i hemlighet ska lägga i valkuverten bakom valbåset ska först tas helt öppet framför vem som än befinner sig i vallokalen. För den som önskar bevara sin valhemlighet återstår att skaffa sina valsedlar på annat sätt och sedan i hemlighet ta med sig dessa in i valbåset. För detta har Sverige fått kritik från internationella valobservatörer, statsvetare och väljare.

Detta problem kan lösas förhållandevis enkelt genom att valsedlarna helt enkelt placeras bakom en separat skärm, dit endast en väljare åt gången tillåts gå. Efter det att väljaren plockat åt sig de önskade valsedlarna går han eller hon vidare till ett valbås för att placera valsedlarna i valkuvert. Vallokalspersonalen tillser att ordningen bakom valsedelsskärmen upprätthålls. På så vis förbättras möjligheten för väljarna att bevara valhemligheten, och risken för otillbörlig påverkan minskar.

 

Aron Modig (KD)