Motion till riksdagen
2015/16:280
av Barbro Westerholm (FP)

Forskning om behandlings- och rehabiliteringsmetoder för flyktingar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behov av forskning om behandlings- och rehabiliteringsmetoder för flyktingar med posttraumatiskt stressyndrom och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är ett tillstånd som drabbar många flyktingar som kommer från krigsdrabbade områden. Förra året uppskattades antalet människor med PTSD i Sverige till 200 000 men siffran har säkert höjts genom att så många kommit i år från krigshärjade länder. En del av dem är hbt-personer vars situation förvärras vid placering på allmänna flyktingboenden där de inte sällan utsätts för trakasserier och våld.

 

I Sverige är det främst Röda Korset som genom sitt Center för torterade flyktingar (RKC) varje år erbjuder rehabiliteringsinsatser för cirka tvåtusen torterade flyktingar. Tuire Toivanen och Susanna Toivanen vid centret har utarbetat en stödbok för alla som möter flyktingar som har blivit utsatta för tortyr eller annan extrem traumatisering. Den baseras på de erfarenheter som finns men författarna skriver samtidigt att evidensläget inom fältet måste utredas, kartläggas och beforskas för att man ska kunna utveckla vården och behandlingen av torterade och krigsskadade flyktingar.

 

Det är uppenbart att både nationell och internationell forskning saknas om hur man bäst behandlar människor med PTSD. Vi behöver evidensbaserat underlag att utgå ifrån när det gäller att hjälpa dessa människor. Det innebär att forskning måste initieras inom detta fält för att skapa denna kunskap och det brådskar.

 

Barbro Westerholm (FP)