Motion till riksdagen
2015/16:2642
av Stina Bergström (MP)

Nya slussar i Trollhätte kanal


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om slussarna i Trollhätte kanal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år färdas över två miljoner ton gods över Vänern, genom slussarna i Trollhätte kanal och ner till Göteborg. Med rätt politik skulle den mängden mer än fördubblas till år 2030. Att satsa på Vänersjöfart är viktigt för omställningen till klimatsmarta och energieffektiva transporter.

Slussarna i Trollhätte kanal har sedan de byggdes för 100 år sedan underlättat för industrins transporter till och från Vänerregionen och stimulerat framväxten av nya företag runt Vänern.

Godstransporter på vatten är ofta det mest klimatsmarta transportalternativet. Idag går allt för mycket gods på våra vägar runt Vänern som med rätt politik istället skulle färdas med fartyg. Även järnvägen är idag hårt belastad.

Fungerande slussar är en förutsättning för Vänersjöfarten. För vissa företag, t ex Metso i Karlstad som exporterar stora, tunga maskiner, är båttransporter det enda realistiska alternativet.

Slussarna i Trollhättan är nu snart 100 år gamla och senast 2030 måste nya slussar finnas på plats. De nya slussarna beräknas kosta 3 miljarder kronor att bygga.

När den förra regeringen presenterade sin nationella transportplan för åren 2014–2025 var det ett bakslag för Vänersjöfarten. Inte en krona finns avsatt i regeringens planer, bara ett utredningsuppdrag.

Självklart måste slussbygget utredas ytterligare. Men det är viktigt för näringslivet runt Vänern att det blir ett politiskt beslut om att det kommer att byggas nya slussar. Det är också viktigt att påbörja bygget av nya slussar före 2025 så att de kan tas i bruk senast 2030 när de gamla slussarna har tjänat ut. Det handlar om att ta ansvar både för klimatet och för industrierna i Vänerregionen. Jag anser därför att det är viktigt att det snarast avsätts statliga medel för att börja bygga nya slussar i Trollhättan.

 

Stina Bergström (MP)