Motion till riksdagen
2015/16:2520
av Sten Bergheden (M)

Ansvaret för strandskyddet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att flytta alla beslut om strandskydd till varje enskild kommun och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige måste aktivt arbeta med att minska byråkrati och ta bort långa beslutsprocesser. Idag har länsstyrelserna huvudansvaret för att bevilja bebyggelse vid sjöar och vattendrag. Tyvärr är länsstyrelsen väldigt restriktiv med byggnadstillstånd. Många kommuner och strandägare klagar på problem med att få bygga utmed sina stränder vilket är ett stort problem för kommuner som vill kunna utvecklas. Dessutom tillämpar olika länsstyrelser inte samma praxis utan bedömningen kan bli olika från län till län. Detta skapar en stor osäkerhet hos både privatpersoner och kommuner.

 

Situationen som den ser ut idag är inte bra. Osäkerheten huruvida en fastighetsägare eller kommun får exploatera sin mark eller inte lägger hämsko på utvecklingen, hindrar kommuner från att växa och minskar den ekonomiska tillväxten. Att flytta hela beslutet till varje enskild kommun gör att man minskar byråkratin och läger ett större ansvar och möjlighet på kommunerna att både ta hänsyn och kunna utveckla sin kommuner.

 

Sten Bergheden (M)