Motion till riksdagen
2015/16:2459
av Kristina Yngwe (C)

En närodlad Region Skåne


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inte skapa en sydsvensk storregion och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vilka funktioner och vilket ansvar som i dag beslutas av statliga myndigheter och länsstyrelsen som kan föras över till motsvarande regions folkvalda parlament och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har tillsatt två utredare som ska föreslå en ny regional organisation som ska kunna sjösättas 2023. Detta är positivt då en utveckling mot regioner med ett bredare ansvarsområde ger ett tydligare demokratiskt ansvar och större möjligheter att bedriva en kraftfull politik för regional utveckling. Samtidigt har även civilministern uttryckt en vilja att ”rita om kartan” när det gäller Sveriges regionindelning. Detta synsätt på hur regionsammanslagningar ska ske delar dock inte Centerpartiet.

 

Region Skåne har sedan flera år varit föremål för diskussioner om sammanslagning till en storregion med Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Dock drog sig regionerna ur sammanslagningen. När nu regeringen ämnar rita om kartan är det viktigt att ha detta i åtanke – när regionerna själva hade möjligheten att slå samman valde man till slut att säga nej. För ett decentralistiskt parti som Centerpartiet är det mycket viktigt att regionsammanslagningar sker på initiativ av de berörda regionerna, inte genom att staten sätter sig ner med papper och penna och drar gränser. Initiativen måste komma underifrån. Därför är det viktigt att en sydsvensk storregion inte blir utkomsten av den regionala omorganisation som regeringen ämnar göra.

 

Det är samtidigt viktigt att stärka de regionala folkvalda parlamentens roll och ansvar. Därför bör utredningen se över vilka funktioner och uppgifter som kan decentraliseras från statliga myndigheter och länsstyrelsen för att göra beslutsstrukturen ännu mer närodlad och flytta makten närmare människan.

 

Kristina Yngwe (C)