Motion till riksdagen
2015/16:2442
av Kristina Yngwe (C)

"Partnering" inom livsmedelsupphandling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om funktionsbaserad upphandling vid offentlig upphandling av livsmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Intresset för närproducerade råvaror och kött som producerats i enlighet med svenska regelverk har ökat explosionsartat under de senaste åren. Många kommuner upplever dock att regelverken kring lagen om offentlig upphandling är hinder vid upphandling av, inte minst från småföretagare i kommunen.

 

I Älmhults kommun har man valt en modell som kallas ”partnering” där den partner som vinner upphandlingen ska ombesörja köp av levande slaktdjur, transport, slakt, mörning, styckning, förpackning och transport till kommunens kök. I stället för att köpa fläskkarré, nötfärs, lammkotletter och andra köttdetaljer separat i en upphandling så upphandlas alltså en partner som säkerställer att kommunens behov när det gäller köttprodukter tillgodoses.

 

Denna modell har tyvärr stött på patrull då kritiker menar att detta är ett försök att runda lagen om offentlig upphandling. Det är dock en beprövad modell inom till exempel byggindustrin och bör därmed också kunna införlivas som accepterad modell när det gäller upphandling av mat. Det blir därför viktigt att titta på hur ”partnering” inom livsmedelsupphandling kan hanteras inom ramen för den förändring av LoU som ska genomföras.

[Motionärernas namn]

Kristina Yngwe (C)