Motion till riksdagen
2015/16:2434
av Eskil Erlandsson och Göran Lindell (båda C)

Flygplatser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om betydelsen av regionala flygplatser och stabila spelregler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flygplatserna i Växjö och Jönköping är viktiga motorer i den regionala utvecklingen. Trafikverket har under senare tid valt att stoppa utbetalningen av driftbidrag till fem regionala flygplatser, däribland Växjö och Jönköping. Utbetalningarna har efter stoppet återupptagits. Stoppet skapade likviditetsproblem och osäkerhet kring framtiden hos dessa företag. Informationen kring anledningen till stoppet av utbetalning från berörd myndighet fanns inte.

 

Riksdagen har i budget betydande belopp avsatta till stöd för den motor som regionala flygplatser utgör. En förutsättning för att verksamheten ska fortsätta att utvecklas är att det finns långsiktiga och stabila spelregler.

 

Riksdagen, föreslår vi, måste besluta om ett tillkännagivande till regeringen i anledning av det inträffande. I annat fall riskerar trovärdigheten i den av riksdagen beslutade politiken att falla. Regeringen ska dessutom se till att genomföra den av riksdagen beslutade politiken genom sina myndigheter.

 

Eskil Erlandsson (C)

Göran Lindell (C)