Motion till riksdagen
2015/16:2423
av Krister Örnfjäder och Håkan Juholt (båda S)

Utveckling och vidareutveckling av Fojos uppdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att utvidga och vidareutveckla Fojos uppdrag som nationell och internationell resursbas med syftet att bidra till utveckling och förnyelse av mediernas och journalisternas demokratistärkande roll och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

2016 firas 250-årsjubileet av tryckfrihetsförordningen och världens äldsta pressfrihetslagstiftning. Det är ett utmärkt tillfälle att synliggöra och förstärka mediernas, pressens och tryckfrihetens betydelse för demokratin och samhällsutvecklingen. Jubileet firas i en tid då demokratins värdegrund utmanas och ett digitaliserat samhälle ställer oss medborgare inför både möjligheter och svåra överväganden.

I Skandinavien har vi en unik tradition av yttrandefrihet, pressfrihet och fri, oberoende granskande journalistik. Sverige har i årtionden tagit ansvar för demokratiutveckling och mänskliga rättigheter i andra länder, ofta kanaliserat genom mediebistånd.

På hemmaplan ser vi nu en utveckling där hat, hot och trakasserier mot medmänniskor såväl som mot journalister påverkar den fria, oberoende och granskande journalistiken. Vi är på väg att få en situation alltmer lik den vi försökt motverka i länder där människor kämpar för det vi i årtionden tagit för självklart.

Den värdegrund som vårt samhälle vilar på, är viktig att stå upp för. Fri, oberoende och granskande journalistik är ett grundfundament i en demokrati. Samhällsutvecklingen ställer journalister inför helt nya krav på kompetenser och förmågor. Utbildnings- och utvecklingsbehoven är stora, i Sverige såväl som i andra länder.

Sverige har redan en fungerande och stark aktör med uppdrag att stärka journalister och fri, oberoende granskande journalistik, Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet.  Med hänvisning till vår tids unika utmaningar, bör behovet av att institutets uppdrag och möjligheter utvidgas ses över. Avstamp bör göras i de solida lärdomar som byggts inom ramen för Fojos nationella och internationella insatser.

 

Krister Örnfjäder (S)

Håkan Juholt (S)