Motion till riksdagen
2015/16:2354
av Anders Forsberg m.fl. (SD)

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.

 

Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.

 

Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier. I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

 

Tabell 1 Anslagsförslag 2016 för utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Skogsstyrelsen

413 452

 

1:2

Insatser för skogsbruket

328 206

+50 000

1:3

Statens veterinärmedicinska anstalt

118 572

 

1:4

Bidrag till veterinär fältverksamhet

104 305

 

1:5

Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder

14 933

+5 000

1:6

Bekämpande av smittsamma husdjurssjukdomar

124 349

 

1:7

Ersättningar för viltskador m.m.

57 778

 

1:8

Statens jordbruksverk

530 700

 

1:9

Bekämpande av växtskadegörare

5 000

 

1:10

Gårdsstöd m.m.

7 632 000

 

1:11

Intervention för jordbruksprodukter m.m.

128 000

 

1:12

Finansiella korrigeringar m.m.

75 472

 

1:13

Strukturstöd till fisket m.m.

24 250

+25 000

1:14

Från EU-budgeten finansierade strukturstöd till fisket m.m.

137 000

 

1:15

Livsmedelsverket

314 814

+20 000

1:16

Konkurrenskraftig livsmedelssektor

76 160

+20 000

1:17

Bidrag till vissa internationella organisationer m.m.

42 913

 

1:18

Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur

4 007 866

 

1:19

Från EU-budgeten finansierade åtgärder för landsbygdens miljö och struktur

2 230 764

 

1:20

Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket

72 830

−30 000

1:21

Stöd till jordbrukets rationalisering m.m.

4 116

 

1:22

Stöd till innehavare av fjällägenheter m.m.

1 029

 

1:23

Främjande av rennäringen m.m.

107 915

 

1:24

Sveriges lantbruksuniversitet

1 801 598

+70 000

1:25

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande: Forskning och samfinansierad forskning

564 354

 

1:26

Bidrag till Skogs- och lantbruksakademien

1 177

 

 

Nya anslag

 

 

2:1

Djurvälfärdsersättning

 

+340 000

2:2

Höjd återbetalning av drivmedelsskatt

 

+990 000

2:3

Vattenbruk och fiskodling

 

+25 000

2:4

Höjd återbetalning koldioxidskatt

 

+60 000

 

Summa

18 919 553

+1 575 000

 

Sammanfattning

Sverigedemokraterna är hela Sveriges parti. Norr och söder, landsbygd och stad, hela landet är viktigt för oss. Många kan eller vill inte bo och verka i våra större städer. En mycket stor del av Sveriges yta består av landsbygd, ett fantastiskt landskap fyllt av djupa skogar, forsande bäckar, grönskande hagar, böljande åkrar, höga berg och djupa dalar. Att dessa delar av Sverige fortsätter att leva står och faller med dem som bor och verkar där.

 

Areella näringar, landsbygd och livsmedel utgör en del av kärnan för vår Sverigevänliga politik. Vad gäller lantbruk och livsmedelsproduktion generellt har Sverigedemokraterna den uttalade ambitionen att svensk livsmedelsproduktion ska överleva och utvecklas. Något annat vore, enligt vårt synsätt, orimligt.

 

Som värdeskapande verksamheter genererar lantbruken arbetstillfällen inte bara primärt inom näringen utan även åt transportföretag, underleverantörer och inte minst för den svenska livsmedelsindustrin. Det är också en fråga om att upprätthålla en svensk livsmedelsproduktion och den kunskap och den infrastruktur som den är kringgärdad av.

 

Förhoppningsvis behöver man inte föreställa sig att Sverige kommer att hotas av svält, men vi i Sverigedemokraterna anser att det är en i grunden sund tanke att vi bevarar kunskapen och traditionen att producera våra egna livsmedel. Det är inte bara en ekonomisk fråga, utan handlar också om vår miljö, vår djurvälfärd, vårt kulturarv och vår kulturgeografi.

 

1:2 Insatser för skogsbruket

Skogen är en nationell angelägenhet och vi kan inte nog understryka dess betydelse för till exempel vårt kulturarv – och vår ekonomi. Enligt forskare på Sveriges lantbruksuniversitet finns en potential för ökat utnyttjande av skogens möjligheter, vilket kan generera tiotusentas nya jobb, exportintäkter och dessutom energi. Då ska vi komma ihåg att det svenska skogsbruket håller världsklass i ett miljöperspektiv.

 

Skogsstyrelsen hanterar anslag för stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder inom skogsbruket och åtgärder för att anlägga och vårda ädellövskog. Medlen går även till att täcka utgifter för biotopskydd, naturvårdsavtal, upprättandet av renbruksplaner och till att medfinansiera skogsträdsförädling.

 

Sverigedemokraterna vill skjuta till ytterligare resurser för att kunna bistå med rådgivning kring natur- och kulturmiljövårdsåtgärder inom skogsbruket och åtgärder för att anlägga och vårda ädellövskog. Bland annat vill vi stödja arbetet med att registrera hittills okända forn- och kulturlämningar.

 

Vi vill därför stärka anslagen för detta område med 50 miljoner relativt regeringens förslag.

 

1:5 Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder

Missförhållanden i landets djurparker har uppmärksammats de senaste åren. För att säkerställa att man lever upp till fastställda regelverk vill Sverigedemokraterna ge Jordbruksverket i uppdrag att genomföra en rikstäckande översyn.

 

Sammanlagt vill Sverigedemokraterna öka anslaget till Djurhälsovård och djurskyddsfrämjande åtgärder med 5 miljoner jämfört med regeringens förslag.

 

1:13 Strukturstöd till fisket m.m.

Fisket är en betydelsefull svensk näring med gamla anor. Sverigedemokraterna framhåller fiskets kulturella aspekt liksom dess ekonomiska betydelse. Förutom att fisk är ett bra livsmedel och utgör en viktig komponent i den svenska livsmedelsproduktionen genererar denna näring arbetstillfällen både till sjöss och till lands.

Strukturstöd till fisket handlar om att ha medfinansiering till projekt i EU:s regi. Sverigedemokraterna tar höjd för fler sådana projekt och därmed möjlighet att söka mer medel.

 

För detta ändamål anslår Sverigedemokraterna 25 miljoner utöver den finansiering regeringen föreslår.

 

1:15 Livsmedelsverket

Vi nås ibland av nya rapporter om livsmedelsbedrägerier, både avseende innehåll, djurslag och direkt olämpliga tillsatser. Ett lika vanligt som oacceptabelt exempel på fusk är att märka om utländskt kött till svenskt. Många fler exempel finns, både nationellt i Sverige och i Europa. Attityderna på kontinenten är ofta annorlunda än i Sverige när det gäller till exempel antibiotikaanvändning, tillväxthormoner, djurtransporter och brutala djurhållningsformer och slaktmetoder. Konsumenterna måste kunna lita på innehållet i livsmedlen. Därför bör man förstärka och intensifiera arbetet med kontroller, vilket måste finansieras.

 

Sammanlagt vill Sverigedemokraterna öka anslaget till Livsmedelsverket med 20 miljoner jämfört med regeringens förslag.

 

1.16 Konkurrenskraftig livsmedelssektor

Satsningen på projektet ”Matlandet” hade flera positiva aspekter, som ledde till fler nystartade livsmedelsförädlingsföretag på landsbygden. Vi i Sverigedemokraterna ser positivt på en uppföljande satsning och tillför därför medel för att stärka konkurrenskraften i livsmedelssektorn och för att främja exporten av svenska livsmedel. Utveckling av livsmedelsförädling är i sig positivt för en levande och livskraftig landsbygd.

 

Sammanlagt vill Sverigedemokraterna öka anslaget till Konkurrenskraftig livsmedelssektor med 20 miljoner relativt regeringens förslag.

 

1:20 Miljöförbättrande åtgärder

Regeringen tillför 30 miljoner till anslaget 1:20 Miljöförbättrande åtgärder för att användas som stöd till metangasreducering. Sverigedemokraterna motsätter sig inte avvägda satsningar på biogas men vi anser att ett väl utformat investeringsstöd är en bättre form av stödjande åtgärd.

 

Sammanlagt vill Sverigedemokraterna minska anslaget till Miljöförbättrande åtgärder med 30 miljoner relativt regeringens förslag och istället föra över dessa medel till Utgiftsområde 22, 2:2 Investeringsstöd biogas.

 

1:24 Sveriges lantbruksuniversitet

Sverigedemokraterna stärker finansieringen för Sveriges lantbruksuniversitet, främst med syfte att stärka forskningen kring skogsnäringen så att både miljö- och produktionsmål kan uppnås.

 

Därför föreslår Sverigedemokraterna en förstärkt finansiering för Sveriges lantbruksuniversitet med 70 miljoner.

 

2:1 Djurvälfärdsersättning

Sverige är det enda landet i EU med lagstadgat beteskrav, vilket innebär att korna måste beta utomhus mellan 2 och 4 månader, beroende på var i Sverige gården ligger.

 

Bete ger korna bättre hälsa och möjlighet till naturligt beteende. Betande djur bidrar också till andra värden som exempelvis öppna landskap och biologisk mångfald. Vi anser att det är i harmoni med våra ambitioner gällande djurvälfärd att kor ska beta utomhus sommartid, men vi kan inte heller blunda för att det innebär en konkurrensnackdel för bönderna i och med att arbete och kostnader tillkommer.

 

Vi i Sverigedemokraterna vill därför införa en betesersättning på 1 000 SEK per mjölkko och år. För den enskilda näringsidkaren skulle det innebära en ekonomisk lättnad och en viktig åtgärd för att värdesätta vår svenska mjölkproduktion.

 

Därför föreslås en budgetpost på 340 miljoner extra för detta ändamål.

 

2:2 Höjd återbetalning av drivmedelsskatt jord- och skogsbruk

Skatt på bränsle är en viktig inkomstkälla för staten, men genom så kallad återföring av koldioxidskatt har vi, netto, en lägre skatt för lantbruk och skogsbruk. Problemet är att lantbruks- och skogsbruksföretag fortfarande betalar mer skatt på drivmedel än i våra grannländer. Regeringen föreslår i sin budget att höja återbetalningen av koldioxidskatten för jord- och skogsbruksmaskiner till 1,70 SEK/liter. Vi i Sverigedemokraterna vill under 2016 sänka skatten på diesel med 2,06 SEK/liter för lant- och skogsbruket och ytterligare med 0,69 kr/liter år 2017 för att nå den nivå som råder i Danmark, alltså 0,60 SEK/liter.

 

Svenska bönder konkurrerar helt enkelt på samma marknad som danska bönder och vi anser därför att det är rimligt att skattenivån är densamma. Detta är en relativt billig reform, men som definitivt innebär en lättnad för de enskilda lantbrukarna. I slutändan kommer vi också tjäna på att fler lantbruk kommer att kunna vara verksamma i Sverige.

 

Sammantaget budgeteras 990 miljoner för detta ändamål år 2016.

 

 

2:3 Vattenbruk och fiskodlingar

Uttaget av fisk till havs är begränsat och måste av lätt insedda skäl regleras. Det finns emellertid en betydande potential att odla fisk i svenska sjöar, i princip också utmed kusterna. Mycket tyder också på att fiskodling har betydligt högre potential än dagens produktion.

 

I princip bör initiativ ske på kommersiell basis, men staten kan stödja till exempel utvecklande av fisksorter och på andra sätt stödja branschens utveckling. Sverigedemokraterna vill utreda vilka insjöar som kan lämpa sig för fiskodling. Vi vill också utreda hur kostnaderna för näringsidkare i branschen kan sänkas och på så vis bana väg för en varaktig och ekonomiskt bärkraftig industri.

 

Vi vill bland annat stödja vattenbruket i enlighet med den handlingsplan för utveckling av svenskt vattenbruk, som tagits fram av näringen gemensamt med myndigheterna. Det handlar om åtgärder som förenklade regelverk, enklare miljötillståndshantering, stöd till forsknings- och avelsprogram och utveckling av vattenbruket.

 

Sverigedemokraterna föreslår en satsning på 25 miljoner för detta ändamål.

 

2:4 Höjd återbetalning av koldioxidskatt för uppvärmning i växthus- och jordbruksnäringen

Medlemskapet i EU 1995 innebar en ny konkurrenssituation för jordbrukssektorn, och skillnader i villkor och regler i olika medlemsländer fick större betydelse. De senaste åren har vi sett höjda skatter på uppvärmningsbränslen och diesel liksom minskade nedsättningsmöjligheter för koldioxid- och energiskatter.

 

Beskattningen av olika produktionsmedel är en faktor som i hög grad påverkar jordbruks- och trädgårdsnäringens konkurrenskraft. Riksdagen beslutade att sänka skattebefrielsen från 70 procent till 40 procent av koldioxidskatten för uppvärmningsbränslen inom växthus- och jordbruksnäringen fr.o.m. den 1 januari 2015.

 

Sverigedemokraterna vill istället förstärka den näringens konkurrenskraft och föreslår därför en återställd högre återbetalning av koldioxidskatten till 70 % för uppvärmning i växthus- och jordbruksnäringen.

 

Sammantaget budgeteras 60 miljoner för detta ändamål.

 

 

Anders Forsberg (SD)

 

Martin Kinnunen (SD)

Runar Filper (SD)