Motion till riksdagen
2015/16:2321
av Pia Hallström (M)

Utbildningsplatser för kommunala räddningstjänsten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska erbjuda utbildningar fördelat på flera platser i landet och tillkännager detta för regeringen

Motivering

Alla kommuner är skyldiga att ha en räddningstjänst. Den kommunala räddningstjänsten arbetar bland annat med brandbekämpning, trafikolyckor, vattendykning, skogsbrandsläckning och insatser vid kemikalieolyckor.

Huvuddelen av räddningspersonalen är s.k. räddningspersonal i beredskap (i dagligt tal deltidsbrandmän) där totalt ca 11 000 i mindre, mellanstora men även i större kommuner, upprätthåller beredskap. De har sin grundanställning hos en arbetsgivare på orten och utöver det beredskap ca en vecka i månaden. Under beredskapsveckan ska de med kort varsel kunna avbryta sitt jobb för att snabbt ta sig till brandstationen/räddningsstationen vid larm.

År 2009 bildades Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och inför detta föreslogs att två av Räddningsverkets skolor skulle avvecklas för att skapa privata alternativ till statens utbildning inom området. Skolorna i Skövde och Rosersberg lades ner med konsekvensen att hela mellersta Sverige fick långa geografiska avstånd till närmaste utbildningsplats.

Parallellt med detta beslutades att en del av utbildningen för deltidsanställda skulle handlas upp av den nya myndigheten för att erbjuda alternativa utbildningsplatser. Under MSB:s första år genomfördes utbildning på 5–7 platser i Mellansverige utöver de som MSB:s utbildningsställen i Sandö och Revinge erbjöd.

MSB beslutade efter något år att minska upphandlingen för att istället förlägga utbildningen till egna skolor. MSB beslutade dessutom att minska ersättningen för förlorad arbetsinkomst och resor till kommunerna för de deltidsanställda som genomgick utbildningen, vilket medförde att kommunens kostnader ökade.

I och med att MSB:s utbildningsplatser är förlagda till norra och södra Sverige försvåras och fördyras räddningstjänsternas möjlighet att skicka deltagare till både grundutbildning, vidareutbildning för räddningsledare och tillsyneförrättare samt nödvändig fortbildning.

De flesta kommuner brottas med svårigheter att rekrytera deltidsanställda brandmän och många av de brandmän som finns i organisationen har svårigheter att kombinera arbete och fritid med beredskap inom räddningstjänsten. I och med att grundutbildningen nu genomförs långt ifrån hemmet försvåras ytterligare möjligheten att rekrytera och behålla personal.

Kostnaderna för grundutbildning av deltidsanställda brandmän har ökat i och med att MSB beslutat att minska det ekonomiska stödet under utbildningstiden. Sammantaget finns en stor farhåga hos många kommunala räddningstjänster att de inte kommer att kunna rekrytera och utbilda vare sig sina hel- eller deltidsanställda brandmän i framtiden om inte MSB erbjuder utbildningar på flera platser regionalt i landet.

 

 

Pia Hallström (M)