Motion till riksdagen
2015/16:232
av Sten Bergheden (M)

Jaktbesluten ska tas i Sverige


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beslut om jakt så långt det är möjligt ska tas i Sverige och inte i EU och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av det rådande art- och habitatdirektivet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över art- och habitatdirektivets förbud mot att använda halvautomatiska gevär med större kapacitet än två patroner vid björnjakt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förvaltning av vilda djur är en nationell angelägenhet. Förutsatt att vissa miniminivåer respekteras när det gäller utrotningshotade arter och djur så bör frågor om varg eller när jakten på exempelvis morkulla ska inledas avgöras i Sverige och inte i Bryssel.

Därför behövs en översyn av det rådande så kallade art- och habitatdirektivet. Är inte en revidering av direktivet möjligt måste Sverige jobba för att det ska prövas att ge Sverige ett nationellt undantag. Man bör även se över möjligheten att utfärda ett nationellt undantag från art-och habitatsdirektivets förbud mot att använda halvautomatiska gevär med större kapacitet än två patroner vid björnjakt.

 

Sten Bergheden (M)