Motion till riksdagen
2015/16:229
av Erik Ottoson (M)

Öppna data


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ett snabbare arbete med att tillgängliggöra statliga data i form av öppna data och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att staten skapar förutsättningar för och driver på landstings och kommuners arbete med öppna data, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en samordningsfunktion som hanterar risker för den personliga integriteten i samband med att allt mer information tillgängliggörs i form av öppna data och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Internet har inneburit stora förändringar för flödet av information mellan individer, företag och myndigheter. Effektivitetsvinsterna har varit stora och vårt samhälle har dragit stor nytta av digitaliseringens kraft. När denna digitala revolution har infunnit sig så ställs gamla principer kring hantering och ägande av data på sin spets både vad gäller finansiering och hantering. Integritetsaspekterna för den enskilde individen blir allt viktigare samtidigt som stora nyttor kan skapas genom att använda data som redan finns eller som blivit lättare att samla in. Statens, landstingens och kommunernas verksamheter skapar och samlar stora mängder information som om den kunde göras tillgänglig för allmänheten och näringslivet skulle öka transparensen i det offentliga Sverige, samtidigt som nya värden kan skapas i ekonomin. Att tillhandahålla mer och mer information som öppna data är bland annat därför något som statliga myndigheter såväl som landsting och kommuner bör prioritera. Detta gynnar såväl de själva som allmänheten och civilsamhället. Regeringen bör därför snabba på sitt eget arbete med att tillgängliggöra mer information i form av öppna data så väl som att skapa förutsättningar för och driva på landstingens och kommunernas arbete med öppna data. För att olika segment av till synes harmlösa data inte ska kunna kombineras för att tillsammans skapa något som kan bli integritetskränkande för en enskild person är samordning av detta viktigt. Regeringen bör därför ta initiativ till en samordningsfunktion som hanterar risker för den personliga integriteten i samband med att allt mer information tillgängliggörs i form av öppna data.

 

Erik Ottoson (M)