Motion till riksdagen
2015/16:223
av Sten Bergheden (M)

Sverige och åkerifrågorna inom EU


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige mer tydligt bör driva åkerifrågorna i Europa så att alla länder har samma villkor för åkerier, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige aktivt bör driva frågor om kontroll av åkeribranschen hårdare i EU så att alla länder och deras myndigheter verkligen ser till att sköta de kontroller och åtaganden som varje land ska göra enligt de gemensamma direktiven, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör arbeta för att det EU-land som inte klarar kraven på kontroller ska åläggas kännbara sanktionsavgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Åkerinäringen har på många håll blivit en snedvriden marknad inom EU, där olagliga åkerier och chaufförer agerar fritt utan en större risk att bli upptäckta och bli ålagda böter eller sanktionsavgifter. Kvaliteten på myndigheternas kontroll av företag och chaufförer inom åkerinäringen är varierande. I vissa länder finns det bra vägkontroller, men det saknas ordentliga fordonsregister. Detta har gjort det svårt att driva in böter och avgifter från åkeriföretag i dessa länder. Andra länder har brister i sina vägkontroller. Detta har lett till att åkeribranschen har fått ökad olaglig verksamhet runt om i Europa som kör runt utan att riskera sanktioner, böter eller straff för sitt agerande. Många oseriösa företag har lärt sig svagheterna i olika länder och lagt upp sin verksamhet baserad på dessa svagheter. Genom detta upplägg undviker dessa företag skatter och kontroller. Det är oacceptabelt att vissa företag på den inre fria marknaden kan dra nytta av sådana svagheter och genom olagligheter åsidosätta konkurrensen. Detta bör aktivt bekämpas i varje enskild land och inom hela EU. Det är viktigt att varje land uppfyller minimikrav från EU på fungerande företags- och vägkontroller och att länderna på så sätt ser till att företagen följer reglerna.

 

Här bör Sverige driva en stringent linje för att få EU att prioritera åkerinäringens problem på den fria inre marknaden. På så sätt kan de länder som brister i nationella regelverk och interna kontroller bli skyldiga att rätta till dessa. Sverige bör dessutom driva en linje om att införa kraftiga sanktionsavgifter på de EU-länder som inte klarar av att leverera den lagstiftning och kontrollsystem som krävs för att upprätthålla en sund åkerinäring inom den fria inre marknaden.

 

Sten Bergheden (M)