Motion till riksdagen
2015/16:2205
av Adnan Dibrani m.fl. (S)

Nyproduktion av hyresbostäder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nyproduktion av hyresbostäder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige idag råder på många håll en stor bostadsbrist. När människor inte kan flytta till arbete eller studier drabbar det individen, men riskerar också att hämma tillväxten. Bostaden är en social rättighet och bostadspolitiken är en del av välfärdspolitiken. Därför finns det ett tydligt samhälleligt ansvar och intresse av att trygga bostadsförsörjningen.

Regeringens satsningar på ökat bostadsbyggande med inriktning på billigare hyresbostäder är oerhört positivt inte minst för Hallands län som är ett av de mest expansiva länen i Sverige. Genom investeringsstödet till hyresrätter kommer fler bostäder av den typen byggas vilket gör det lättare för den utan kapital få tag på en bostad. Byggbonusen till kommuner som bygger är också ett bra steg för att öka byggandet.

Bostadsbristen är alltjämt mycket stor, inte minst på hyresrätter. Det är därför av mycket stor vikt att regeringen löpande följer utvecklingen av bostadsbyggandet och de behov som finns av nya billigare hyresbostäder till överkomliga hyresnivåer. Bostadssituationen är idag så allvarlig att ytterligare initiativ från regeringen kan bli nödvändiga för att komma till rätta med problemen.

 

Adnan Dibrani (S)

 

Hans Hoff (S)

Jennie Nilsson (S)