Motion till riksdagen
2015/16:2197
av Matilda Ernkrans (S)

Obligatorisk hemförsäkring


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om obligatorisk hemförsäkring och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är det obligatoriskt att fordonsägare tecknar en trafikförsäkring.

Skälet till det är främst att annan än fordonsägaren som drabbas av skada ska ha ett skydd och kunna få ersättning. Men med samma argument borde en grundläggande hemförsäkring kunna göras obligatorisk. Närboende ska inte behöva drabbas än mer i händelse av en skada i en oförsäkrad fastighet. Tänk brand eller annan oförutsedd händelse som ger skada som kan drabba fler än den egna fastigheten.

Sensommaren 2015 drabbades Hallsbergs kommun av ett så kallat 100-årsregn med nederbörd på över 130 mm. Regnet och dess efterföljande översvämning ledde till omfattande skador på fastigheter och inventarier. Klimatförändringens effekter kommer att göra denna typ av skyfall allt vanligare. Det gäller även om världen idag skulle upphöra med alla fossila utsläpp. Därför måste samhället på många sätt förändras och förberedas för hur vi lever i en värld med klimatförändringens effekter samtidigt som allt engagemang krävs för att klara en värld så långt under 2 graders uppvärmning som möjligt.

En aspekt som bör beaktas är försäkringsskyddet, för samhället men också för den enskilde. Tyvärr verkar det som att det bland de drabbade i Hallsberg finns fastighetsägare som helt saknar försäkringsskydd. Med svåra konsekvenser för den drabbade. Också det talar för att en grundläggande obligatorisk hemförsäkring skulle kunna fylla sin plats. Regeringen borde kunna se över fördelar och nackdelar med en obligatorisk hemförsäkring som en möjlighet att stärka skyddet för den enskilde vid oförutsedda händelser.

 

 

Matilda Ernkrans (S)