Motion till riksdagen
2015/16:2184
av Suzanne Svensson m.fl. (S)

Kvalitetssäkring av utbildningar inom räddningstjänsten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kunskapskontroll och kvalitetssäkring i MSB:s utbildningar gällande RIB (räddningsperson i beredskap) och SMO (skydd mot olyckor) och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett krav på erfarenhet som brandman efter avslutad SMO-utbildning innan man är kvalificerad att läsa vidare till räddningsledare A och B, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utbildningarna till räddningsledare A och B bör ses över både vad som gäller utbildningens längd och innehåll, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över MSB:s utbildningssystem och att det motsvarar kraven om lagen om skydd mot olyckors (LSO) intentioner, att konsekvenserna av de olyckor som sker i samhället ska minimeras, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I samband med att lagen om skydd mot olyckor (LSO) infördes 2003, förändrades även MBS:s utbildningar inom svensk räddningstjänst. De tidigare utbildningarna till deltids- och heltidsbrandman, brandförman och brandmästare, ersattes av RIB (räddningsperson i beredskap), SMO (skydd mot olyckor), samt räddningsledare A och B. En konsekvens av förändringen är att utbildningarna RIB och SMO helt saknar någon form av kunskapskontroll eller kvalitetssäkring, vilket medfört att den nyutbildade brandmannen i flera fall inte motsvarar den kompetens som den kommunala räddningstjänsten ställer krav på vid nyanställning.

För att läsa vidare till räddningsledare A och B, är kravet att du genomgått den tvååriga utbildningen SMO till brandman, men numer finns inga krav på erfarenhet som brandman för att komma vidare i utbildningssystemet. Tidigare krävdes minst sex års erfarenhet som brandman för att läsa vidare till de båda befälsutbildningarna brandförman och brandmästare.

Konsekvensen av den försämrade utbildningen till både brandman och brandbefäl innebär brister i kunskapskontroll och kvalitetssäkring. Det innebär att den kommunala räddningstjänsten är avsevärt sämre rustad för att möta de olyckor som förekommer i ett modernt samhälle. Det medför att svensk räddningstjänst inte alltid kan leva upp till lagens intentioner att minimera konsekvenserna av de olyckor som sker. Detta på grund av bristande kompetens, minskade styrkor och mindre övningstid.

 

Suzanne Svensson (S)

 

Agneta Gille (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Hans Unander (S)

Jennie Nilsson (S)

Johan Andersson (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Krister Örnfjäder (S)

Lennart Axelsson (S)

Marianne Pettersson (S)

Veronica Lindholm (S)