Motion till riksdagen
2015/16:2058
av Josef Fransson (SD)

Investeringar i E20


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast påbörja projekteringen för att bygga ut E20 till motorväg och/eller mötesfri två-plus-två-väg genom Västra Götaland och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning angående en utbyggnad av stamgasnätet från Göteborg och upp i Västra Götaland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fungerande infrastruktur är avgörande för industri, företagande och regional utveckling. Vägen mellan rikets två största städer, E20, eller ”dödens väg” som den ofta omnämns på grund av de många allvarliga olyckorna, har stora behov av utbyggnad framför allt genom Västra Götaland. På E20 går inte minst stora mängder tung transport, vilket ställer krav på standarden. I Sverigedemokraternas budgetalternativ från hösten 2013 avsatte vi 3 miljarder kronor redan inom kommande budgetperiod, öronmärkt för utbyggnad av E20. Detta är en allokering som vi fullföljt 2014 och 2015.

Beroende på ambitionsnivå gällande kvalitet beräknas kostnaderna för upprustning av de viktigaste sträckningarna till mellan 4,8 och 8,0 mdkr och färdigställandetiden för hela projektet till mellan 6,5 och 10,5 år. En omedelbar projekteringsstart med snabbast möjliga byggstart är nödvändig och med målet att bygga ut viktiga delar av E20 till motorväg eller mötesfri 2+2-väg. Utbyggnaden av E20 är en i första hand statlig angelägenhet och medfinansiering från kommuner och regionen i Västra Götaland ska inte behövas.

En annan del i projektplanen bör vara att se över möjligheterna att få till stånd en utbyggnad av stamgasnätet upp i Västra Götaland. Kan man sammankoppla dessa investeringar bör stora synergieffekter och ekonomiska besparingar vara möjliga.

En central del i att stimulera utvecklingen av biogasproduktion är att producenterna kan koppla på sig på stamgasnätet. Så sker på sina håll redan idag, men då gasnätet i princip är begränsat till kuststäderna i sydvästra Sverige är en utbyggnad önskvärd, primärt så att nätet når ut i våra jordbruksintensiva regioner, till exempel Skåne och Västra Götaland, där potentialen att nyttja stallgödsel för gasproduktion är stor. Samtidigt menar jag att en gasledning utmed E20 skapar goda förutsättningar för ett utökat användande av gasfordon. Jag vill därför i samband med en utbyggnad av E20 till fyrfältsväg verka för att sträckningen mellan Göteborg och Skaraborg får en gasledning kopplad till stamgasnätet. Jag menar därför att en utredning ska tillsättas med mål om att finna ett samarbete mellan offentlig och privat sektor för att denna utbyggnad ska komma till stånd.

 

Josef Fransson (SD)