Motion till riksdagen
2015/16:2031
av Jeff Ahl (SD)

Samma regler för riksdagsledamöter och regeringsföreträdare som för medborgare med a-kassa


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avgångna riksdagsledamöter ska omfattas av samma villkor som medborgare med a-kassa, och riksdagen tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avgångna regeringsföreträdare ska omfattas av samma villkor som medborgare med a-kassa, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksdagen är det högst beslutande politiska organet och stiftar lagar i Sverige och regeringen ansvarar för rikets styre. Riksdagens ledamöter och regeringens statsråd och ministrar bör således omfattas av förslag och regler som påverkar medborgarnas vardag. Därför bör dessa när deras ämbetsperiod är slut ha samma generella regler som idag omfattar uttag av A-kassa. Det är inte meningen att före detta politiker ska ha mer förmånliga avtal än gemene man.

 

Riksdagsledamöter och statsråd och ministrar bör därför ha samma generella regler som gäller för A-kassa, det vill att säga regler för tak, avtrappning och antal dagar ska vara lika.

 

 

Jeff Ahl (SD)