Motion till riksdagen
2015/16:196
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Funktionsupphandling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att kommuner, landsting, regioner och myndigheter upplyses om funktionsupphandling, dess möjligheter, kvaliteter och effekter, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Funktionsupphandling innebär att det i upphandlingsunderlaget ställs krav på funktion i stället för specifika krav på produkterna, varorna eller tjänsterna. En funktionsupphandling är en bra metod för att driva på bra lösningar för innovationsklimatet i samhället. Om den upphandlande myndigheten väljer att inte beskriva de produkter och tjänster som ska upphandlas utifrån detalj eller kända fakta så lämnas utrymme för de potentiella leverantörernas kreativitet och innovationsförmåga för att komma med nya lösningar.

På så sätt ges myndigheter, kommuner, landsting och regioner bättre nytta för skattemedel och resultatet blir att skattemedel används på bästa sätt för de som ska nyttja tjänsten samt använda och bruka produkten.

Marknaden vidgas då nya förfrågningssätt används och företagen å sin sida kommer att få nya möjligheter att leverera och utveckla sin verksamhet till förmån för jobb och tillväxt. För att detta ska vara möjligt och att antalet funktionsupphandlingar ska öka, krävs att politiker och tjänstemän förstår den potentiella effekten och uppmuntrar till att denna typ av upphandling

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)