Motion till riksdagen
2015/16:192
av Erik Andersson och Maria Stockhaus (båda M)

Nationalscen för cirkus i Botkyrka


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda frågan om att skapa en nationalscen i Botkyrka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den samtida cirkusen som konstform är fortfarande relativt ung. Trots det har Sverige kommit långt i utvecklingen och den internationella nyfikenheten på Sverige som cirkusnation är stor. I Sverige är Subtopia den självklara noden och en auktoritet inom konstformen. Ett större antal kompanier samt en gymnasieutbildning är kopplade till platsen.

Efter flera års planering och diskussioner kring etableringen av en scen för cirkusen tog Botkyrka kommun i oktober 2009 ett beslut om att ett före detta lager (i anslutning till Subtopia) skulle renoveras och byggas om till en modern scen för cirkus och tillika en arena för mässor och event samt film- och tv-inspelningar. Innan dess hade lokalen, som heter Hangaren Subtopia, använts för olika framgångsrika arrangemang under Botkyrkas Cirkusår 2008.

Hangaren är en vitamininjektion för scenlivet i Stockholm, i synnerhet för cirkusen i regionen och i landet. Scenen ger en plattform för att utveckla den svenska cirkusen, men ger också enorma möjligheter att vidga publikens upplevelser med internationella gästspel. Det finns synnerligen goda förutsättningar för att Subtopia med scenen Hangaren Subtopia skall vara den plats som utvecklar och förvaltar ett nationellt uppdrag för att presentera samtida nationell och internationell cirkus.

Subtopia med Hangaren är också den givna platsen för den samtida cirkusen i Sverige idag, ett nationellt centrum där bransch och utbildning finns samlad. Platsen och scenen är också en auktoritet i internationella sammanhang och är kopplad till alla de nätverk som finns i världen och ingår i flera nordiska och europeiska samverkansprojekt. Idag betraktar man fyra noder som de mest välrenommerade och intressanta i världen. De finns i Barcelona, Paris, Montreal och Botkyrka!

En nationalscen för samtida cirkus skulle innebära ett välförtjänt erkännande av den samtida cirkusen som en konstform i Sverige. Den samtida cirkusen har en stor attraktionskraft bland många nya och unga utövare och till sin form är den för publiken en inkluderande konstform. Fler och fler artister utbildas och utexamineras från Dans- och cirkushögskolan, vilket bidrar till att konstformen växer både nationellt och internationellt.

Att i en framtid skapa en fast scen för cirkusen i Hangaren i Subtopia torde bidra till turistekonomiska effekter med ett ökat besökande till Botkyrka och Alby. Det förstärker den lokala ekonomin och bidrar till ökad sysselsättning i området. För att undersöka möjligheten om det är möjligt att skapa en fast scen för cirkusen i Botkyrka bör frågan utredas av regeringen. 

.

 

Erik Andersson (M)

Maria Stockhaus (M)