Motion till riksdagen
2015/16:1887
av Rikard Larsson m.fl. (S)

Aktivt stöd till individer med spelberoende


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om aktivt stöd till individer med spelberoende och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Spelberoende är ett ökande problem i det svenska samhället. De senaste decenniet har spelproblemen fördubblats när det gäller unga män, det vill säga den grupp där spelproblemen är som störst. Spelberoende och riskabla spelvanor har också ett tydligt utanförskapsperspektiv. Personer som står utanför arbetsmarknaden är överrepresenterade; personer med ekonomiska problem likaså. Dessutom har forskning visat på att personer med spelproblem också har nedsatt psykisk och allmän hälsa i större utsträckning än andra. Det finns också ett samband mellan riskabla alkoholvanor och spel.

Mot denna bakgrund har det varit ett viktigt beslut av tidigare regeringar att föra in spelberoende i folkhälsomålen. Spelproblem uppfyller kriterierna för att vara ett folkhälsoproblem.

Det är enkelt att förstå vilka ekonomiska krafter som ligger bakom spelandet. Det räcker att slå på tv:n och bläddra mellan reklaminslagen på de olika kanalerna så förstår man att det finns stora pengar i branschen. Den ena reklamfilmen från diverse spelbolag avlöses av den andra.

För de individer som drabbas behövs ett starkt stöd från samhället precis som när det gäller andra missbruk. De drabbade är den som spelar på ett osunt sätt men också familj och nära anhöriga. Inte sällan finns det barn som lever tillsammans med en förälder som är spelberoende. Folkhälsomyndigheten räknade 2010 med att ungefär 260 000 personer varav cirka 75 000 barn levde tillsammans med någon som har spelproblem.

Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande. Det är bra. Men för dem som drabbats behövs ofta också stöd på det individuella planet för att komma ur spelberoendet och för att komma tillbaka till ett liv fritt från spelberoende. När det gäller alkoholberoende så har kommunerna genom socialtjänstlagen ett tydligt uppdrag. En översyn av huruvida det behövs ett tydligare reglerat ansvar för stöd och hjälp också till spelberoende personer skulle vara ett sätt att markera frågans vikt.

 

Rikard Larsson (S)

 

Anna Wallentheim (S)

Annelie Karlsson (S)

Gunilla Carlsson (S)

Hillevi Larsson (S)

Kerstin Nilsson (S)

Marianne Pettersson (S)

Niklas Karlsson (S)

Per-Arne Håkansson (S)