Motion till riksdagen
2015/16:1871
av Johan Büser m.fl. (S)

Missbruket av visstidsantällningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tidsbegränsning av allmän visstidsanställning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Anställningsformens huvudregel enligt LAS är fast anställning. Anställda med huvudregeln som anställningsform har genom åren haft en trygg anställning som minskat ovissheten över framtiden. Det finns dock undantag till huvudregeln, vilket är olika former av tidsbegränsade anställningar; visstidsanställningar. År 2007 infördes allmän visstid i Sverige. Arbetsgivare behövde inte längre uppge särskilda skäl för att visstidsanställa, vilket gjorde att antalet anställda på visstid sköt i höjden.

Arbetare, ungdomar och kvinnor är i regel mer utsatta för den otrygghet som den allmänna visstidsanställningen inneburit; var fjärde arbetarkvinna och drygt hälften av Sveriges ungdom är visstidsanställd. Detta är en väsentligt försvårande omständighet för den som, exempelvis, vill ansöka om ett lån eller få ett förstahandskontrakt. Att inte kunna vara säker på att jobbet finns kvar efter vecko-, månads- eller årsskiftet skapar en ohållbar och otrygg livssituation för de över 620 000 svenskar som är visstidsanställda. När konjunkturen vänder är det dessa anställda, utan den trygghet och säkerhet en fastanställning ger, som tvingas lämna sina jobb allra först.

Arbetsgivare har genom lagen om allmän visstidsanställning kunnat kringgå sin plikt gentemot löntagare och skapat osäkerhet på den svenska arbetsmarknaden. Regeringen har tidigare i år lämnat förslag på skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar, vilket välkomnas, men mer behöver göras.

Även om en visstidsanställning omvandlas till en vidareanställning om den sammanlagda anställningstiden överstiger två år, vilket skulle vara en kraftig sänkning från tidigare, är det två år av ovisshet för den anställde. Detta begränsar löntagarens möjligheter att planera sin framtid och styra över sitt eget liv. LO har föreslagit en bortre tidsgräns på två år; andra vill ta det längre och helt och hållet förbjuda allmän visstidsanställning. För de 620 000 svenskar som dagligen lever och arbetar med otrygghet, ovisshet och osäkerhet är det avgörande att regeringen på ser över frågan ytterligare.

 

Johan Büser (S)

 

Adnan Dibrani (S)

Alexandra Völker (S)

Anna Wallentheim (S)

Anna Wallén (S)

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

Björn Wiechel (S)

Emanuel Öz (S)

Erik Ezelius (S)

Hanna Westerén (S)

Johanna Haraldsson (S)

Kalle Olsson (S)

Lawen Redar (S)

Patrik Lundqvist (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Sanne Eriksson (S)

Teresa Carvalho (S)

Veronica Lindholm (S)