Motion till riksdagen
2015/16:182
av Betty Malmberg (M)

Fler organdonatorer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att öka antalet vävnads- och organdonatorer, inte minst i södra Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Efterfrågan på organ och vävnader för transplantation är mycket större än tillgången. Vid årets början var det drygt 600 som väntade på en ny njure och 35 som köade för att få en ny lever. Totalt sett köade 739 personer för ett organ i april 2015, samtliga mycket svårt sjuka, men som alla ändå bedömds ha förutsättningar att genomgå en transplantation och därefter kunna fortsätta att leva ett värdigt liv. Glädjande nog ökar antalet personer som anmäler sig till donationsregistret. Däremot meddelade Socialstyrelsen i somras att det finns stora regionala skillnader. Mer måste göras för att komma till rätta med det.

 

Undersökningar som gjorts visar att de flesta svenskar är positiva till att donera sina organ. Problemet är bara att alltför få meddelar detta till sina anhöriga eller till donationsregistret. Att donera sina organ ska givetvis vara ett självständigt och aktivt fattat beslut, men vi kan heller inte bortse från de stora problem som idag uppstår inom sjukvården. Det är förfärligt att möjligheten att rädda liv äventyras till följd av bristen på donatorer.

 

I ett föregångsland som Sverige måste vi kunna låta många fler svårt sjuka få chansen att överleva och få ett fortsatt värdigt liv. Som ett exempel kan nämnas det katolska Spanien där andelen donatorer är mycket stor. De har ett omvänt system där alla medborgare som inte aktivt tackar nej till att vara donator förutses göra det. Det är ett intressant exempel som borde diskuteras också i Sverige. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)