Motion till riksdagen
2015/16:1761
av Johan Hultberg (M)

Snabbare vägar till arbete för utländsk vårdpersonal


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör vidta åtgärder så att fler personer med utländsk vårdutbildning snabbare kan börja arbeta inom svensk sjukvård, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att delegera beslut om vårdlegitimation så att andra myndigheter än Socialstyrelsen kan validera utländska betyg i syfte att snabbare få ut personer med vårdutbildning på svensk arbetsmarknad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, behöver 225 000 personer nyanställas inom vård och omsorg de närmaste 10 åren. Samtidigt väntar flera tusen personer med vårdutbildning från länder utanför EU på att få ett arbete i Sverige. Trenden pekar dessutom i negativ riktning. Väntetiderna på att få en legitimation blir allt längre. Detta är uppenbart ett resursslöseri och bådar heller inte gott inför framtiden med tanke på Sveriges demografiska utveckling. Det behövs fler händer inom vården och omsorgen och det behövs också läkare och tandläkare som är specialister som går in och fyller luckorna i Vårdsverige.

Det är Socialstyrelsen som prövar den utländska utbildningen. Enligt myndighetens hemsida behandlar man i slutet av september 2015 ärenden som inkom i juli 2014. Socialstyrelsen ligger alltså över ett år efter och högarna bara växer.

Bara det att pröva om ett lands vårdutbildning håller måttet i Sverige, en process som ska ta två månader, tar i dag minst 8 månader. Ungefär hälften av dem som lämnar in ansökningar tvingas dessutom komplettera dem och då tar det ytterligare 8 månader innan valideringsprocessen kan börja. Uppgifterna är hämtade från i november 2014 och det finns anledning att tro att väntetiderna idag är längre än så.

Det är lätt att förstå om sökande försöker i något annat land eller ger upp drömmen att arbeta som allmänläkare eller specialist i Sverige. Samtidigt är detta förstås en förlust för Sverige. Enligt en undersökning som Saco har tagit fram kostar en läkarutbildning i Sverige 3,2 miljoner kronor medan det endast kostar ungefär en tiondel att kompletteringsutbilda en utländsk läkare. Detta förstärker bilden av det samhällsekonomiska slöseri som pågår.

Både samhälle och individ skulle tjäna på en snabbare valideringsprocess. Problemet är heller inte nytt. Ändå så växer högarna hos Socialstyrelsen. Det är därför motiverat att regeringen ser över nya möjligheter att förenkla valideringsprocessen, utan att tumma på kunskapskrav och erfarenhet av praktik. Det är även värt att se över möjligheterna att inte endast låta Socialstyrelsen hantera valideringsprocessen utan att Socialstyrelsen delegerar valideringen till andra myndigheter.

 

 

Johan Hultberg (M)