Motion till riksdagen
2015/16:1726
av Gunilla Nordgren (M)

Möjligheterna att göra körkortsutbildningen studiemedelsberättigad


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att göra körkortsutbildningen studiemedelsberättigad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många saknar idag körkort, bland ungdomar 18-24 år rör det sig om cirka 50 %.

Det har blivit både krångligt och dyrt att ta körkort. I dag kostar ett körkort ofta upp emot 20 000 kr vilket är väldigt mycket pengar för väldigt många människor, kanske framför allt för ungdomar.

Det finns idag branscher som starkt efterfrågar arbetskraft och flera av dem har körkort på sin kravlista. Enligt Bil Sweden är körkort den mest efterfrågade kompetensen på arbetsmarknaden vid sidan om högre utbildning.

Att göra sig mer anställningsbar kan alltså i många fall vara att skaffa sig körkort.

De som saknar arbete är en outnyttjad resurs och det är viktigt ur både ett individ- och samhällsekonomiskt perspektiv att vi underlättar människors anställningsbarhet och att man kan vara anställningsbar oavsett privat ekonomisk situation.

Om man menar allvar med en levande landsbygd bör man göra det möjligt att kunna ta sig både till och från de arbeten som finns och samtidigt kunna bo kvar på landsbygden.

Många som bor och arbetar på landsbygden är ofta hänvisade till egen bil för att kunna ta sig till och från arbetet eftersom bussar och tåg, om de alls finns, inte har trafik alla tider på dygnet.

 

Det finns även många arbeten som kräver att de anställda kan ta sig till kunden och ha med sig olika verktyg med mera.

Alla sätt som kan underlätta för människor att komma in på arbetsmarknaden, inte minst ungdomar, måste tas i beaktande. Att undersöka möjligheten att göra körkortsutbildningen till en studiemedelsberättigad utbildning och därmed ge möjlighet till att kunna få studielån skulle vara ett bra sätt.

 

 

Gunilla Nordgren (M)