Motion till riksdagen
2015/16:1716
av Finn Bengtsson och Andreas Norlén (båda M)

Stöd till idrottsrörelsens aktiva motstånd mot gängkriminalitet och våldsbejakande extremism


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör främja samverkan mellan kommuner och idrottsföreningar för att motverka nyrekrytering av unga till gängkriminalitet och våldsbejakande extremistgrupper och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till överläggningar med Riksidrottsförbundet och andra nationella idrottsorganisationer, med syfte att idrottsrörelsen på bred front ska engageras i arbetet mot nyrekrytering av unga till gängkriminalitet och våldsbejakande extremistgrupper, och tillkännager detta för regeringen.

 

Bakgrund

Kriminella gäng är inte oövervinneliga. Medlemmarna är oändligt få i jämförelse med alla laglydiga medborgare. Gängen kan göra sig breda när vi andra drar oss tillbaka. Det gäller att kringskära dem.

Därför vore det viktigt för både polis och kommun att ha en tydlig, långsiktig och genomtänkt närvaro i problemtyngda stadsdelar. Både närpolisarbete och kommunala insatser för att skapa framtidstro behövs.

Ett problem idag med ungdomar på drift från skola och laglydighet mot laglöshet och förfall är att den organiserade brottsligheten har metoder för att locka sådana ungdomar in i kriminalitet. En av dessa metoder går ut på att ge ungdomarna små kriminella uppdrag mot större ekonomisk ersättning, och att visa upp en lockande livsstil med mycket stor omsättning av pengar på olika typer av lyxkonsumtion. Detta ger en falsk bild av att ett alltmer kriminellt beteende leder till rikedom.

 

I bland annat Södertälje har man, via avtal med elitidrottsföreningarna, strävat efter att skapa motbilder med hjälp av förebilder som inte är kriminella. Våra elitidrottare är i sin egenskap av framgångsrika idrottsutövare ofta positiva förebilder, inte sällan med idolstatus hos många ungdomar. Det vore därför önskvärt att även andra kommuner kunde sluta avtal med elitidrottsföreningar, som får offentliga bidrag, och i avtalen komma överens om att elitidrottarna exempelvis ska kvälls- och nattvandra för att lyfta fram laglydiga förebilder som motpoler till gängledare. Har det lyckats i Södertälje så borde potentialen att lyckas med att etablera sådan verksamhet även i andra kommuner vara stor, och särskilt då i kommuner där den grova organiserade brottsligheten försöker tränga sig på och förleda ungdomar med budskapet att kriminalitet skapar välstånd och lycka. Staten genom till exempel Brottsförebyggande rådet skulle kunna samla in och sprida goda exempel på hur kommuner och idrottsföreningar samverkar för att motverka nyrekrytering till gängkriminalitet.

 

Liknande resonemang som förs ovan angående gängkriminalitet kan även föras vad gäller rekrytering till våldsbejakande extremistgrupper. Där handlar det ofta om att extremistgrupperna erbjuder ungdomar, som inte känner sig delaktiga i samhället, ett socialt sammanhang där de får känna sig betydelsefulla. Därför är det angeläget att erbjuda goda sociala sammanhang som unga i stället kan finna sammanhang och mening i och då kan idrottsrörelsen spela en viktig roll.

 

Motivering

Vi menade i en motion förra året att regeringen borde ta initiativ till överläggningar med Riksidrottsförbundet och andra nationella idrottsorganisationer. Detta i det riktade syftet att idrottsrörelsen på bred front ska engageras i arbetet mot nyrekrytering av unga till gängkriminalitet.

Vi föreslog vidare att en sådan möjlighet vore att villkora delar av det statliga stödet till idrottsrörelsen med att idrottsrörelsen deltar i detta arbete, men att även särskilda riktade frivilliga anslag för samma syfte kunde övervägas.

Utskottet föreslog att riksdagen skulle avslå denna begäran från oss med hänvisning till att det fanns statliga satsningar som Idrottslyftet som skulle kunna betjäna syftet som motionen föreslog. I tillägg konstaterar utskottet i sin avslagsmotivering att: ”Hur idrottsrörelsen i övrigt arbetar för att ta ett socialt ansvar är en fråga för idrotten att bestämma.”

 

Naturligtvis har vi inga synpunkter på hur idrotten sist och slutligen väljer att ta ett socialt ansvar. Det gör man redan på många sätt. Men vi ansåg att antingen ett villkorat eller ett riktat stöd till idrotten där ett uttalat motiv var att motverka den växande gängkriminaliteten i vårt land är befogat, då inte sällan nyrekryteringen till denna allvarliga framväxande kriminalitet visats effektivt kunna motverkas genom samverkan med idrottsrörelsen, såsom exempelvis erfarenheterna gjorda i Södertälje visar. Vi hyser fortfarande den uppfattningen. Ett första steg bör dock vara att inleda överläggningar med Riksidrottsförbundet och andra nationella idrottsorganisationer för att kartlägga intresset hos idrottsrörelsen att bidra i det viktiga arbetet mot gängkriminalitet och våldsbejakande extremism.

 

Vi vill att riksdagen med bifall till denna motion ger regeringen det tillkänna.

 

Finn Bengtsson (M)

Andreas Norlén (M)