Motion till riksdagen
2015/16:167
av Robert Stenkvist och Stefan Jakobsson (båda SD)

Effektivisera högskoleväsendet och anpassa utbildningarna efter samhällets behov


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att slå ihop administrationen hos vissa lärosäten samt att anpassa floran av utbildningar till samhällets behov och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har ett decentraliserat system med universitet och högskolor på relativt många orter. I princip bör dessa lärosäten bli kvar. Det är viktigt att kunna erbjuda högre

utbildning där den efterfrågas, alltså även utanför de större universitetsstäderna. Inte minst ser vi en stor potential för lokala industrier och andra arbetsgivare att lokalt samverka med högre lärosäten. Vi ser också problem med brist på till exempel bostäder

i de större universitetsstäderna, varför utbildning måste kunna erbjudas över hela landet.

Emellertid är vi inte främmande för att driva fram administrativa sammanslagningar av mindre högskolor för att använda samhällets och högskolornas resurser mer effektivt.

 

Vi vill också utreda hur vi med ekonomiska styrmedel kan strama åt antalet utbildningsplatser på utbildningar där vi ser att efterfrågan på arbetsmarknaden är svag. Det är inte rimligt att vi skattefinansierar en massa utbildningsplatser där chansen att efter examen erhålla ett arbete är minimal. 

 

Robert Stenkvist (SD)

Stefan Jakobsson (SD)