Motion till riksdagen
2015/16:165
av Robert Stenkvist och Stefan Jakobsson (båda SD)

Ett förändrat finansieringssystem inom högskolan för att öka anställningsbarheten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en del av elevpengen för högskolestudier bör betalas ut när studenten erhållit anställning, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har internationellt sett en mycket hög andel av befolkningen som genomgår någon form av teoretiska/konstnärliga högskolestudier. Det har setts som viktigt med en hög utbildningsnivå för att Sverige skall behålla sin plats som framstående industri- och kunskapsnation på den internationella marknaden.

 

Ett problem som uppmärksammats är emellertid anställningsbarheten efter avslutad utbildning. Alla utbildningar leder inte till relevanta arbeten efter examen. Även om många studenter väljer utbildning enbart efter eget intresse så finns det också ett samhällsintresse att utbildningarna skall vara meningsfulla. Studenternas eget intresse och samhällsintresset måste balansera varandra i ett fungerande utbildningssystem. I annat fall fungerar inte heller utbildning som ett sätt att behålla vår plats i den internationella konkurrensen, som de flesta debattörer ändå lyft fram som ett incitament för våra stora satsningar på högskolan.   

 

Vi föreslår härmed att en snabbutredning tillsätts angående hur en förändrad studentpeng skall se ut för att öka anställningsbarheten efter avslutade studier. En förutsättning för detta förslag är att en del av studentpengen kvitteras ut av högskolorna när de examinerade eleverna erhållit anställning.

 

Robert Stenkvist (SD)

Stefan Jakobsson (SD)