Motion till riksdagen
2015/16:1612
av Sten Bergheden (M)

Trängselavgifter och broavgifter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket så att man innan räkningen för en trängselavgift eller broavgift skickas ut ser till att beloppet uppgår till minst 100 kronor, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta för åkerier, bussbolag och andra företag med många fordon i rörelse att få så få fakturor som möjligt, vilket sparar arbete och bokföringskostnader för företaget, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

 Idag skickar Transportstyrelsen varje månad ut räkningar för trängselavgifter och broavgifter i Sverige. Beloppen kan vara mycket låga, t.ex. 8 kronor eller 11 kronor osv. Det kan inte vara kostnadseffektivt att administrera så låga summor och det väcker onödig irritation med så små summor på en räkning. Därför bör man se över möjligheterna att mer samla ihop beloppen så att de minst uppgår till 100 kronor innan man skickar räkning på beloppet. Vi behöver också se över hur vi kan underlätta ytterligare för företag med många fordon för att begränsa antalet fakturatillfällen så mycket som möjligt för att spara arbete och bokföringskostnader för företaget. 

 

 

Sten Bergheden (M)