Motion till riksdagen
2015/16:1604
av Stefan Nilsson (MP)

Utvidgat ansvar för Nasp i arbetet med att kartlägga och förebygga självmord


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om händelseutredningar om vad som ligger bakom självmord och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kvalitetsregister för att följa upp vården av suicidala personer och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta ett årligt pris för bästa suicidpreventiva åtgärd och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett pilotprojekt med ett kriscenter med inriktning på att förebygga självmord och tillkännager detta för regeringen.

 

Bakgrund

Varje år tar över 1 500 personer sitt liv. Detta kan jämföras med antalet döda i trafiken, som är färre än 300 personer per år. För att kunna minska antalet som tar sina liv så behövs många olika typer av åtgärder.

NASP – Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa - är statens och Stockholms läns landstings gemensamma centrala expertenhet inom självmordsforskning och självmordsprevention.

Händelseutredningar om vad som föranleder självmord

NASP bör få i uppdrag att utföra händelseanalyser efter självmord. I snitt tar två barn på lågstadiet sitt liv varje år. En ungdom under 20 år tar sitt liv varje vecka. Har de inte varit i kontakt med sjukvården fyra veckor innan självmordet görs ingen lex Maria-utredning. Vi lär oss därför ofta inte av det inträffade, som kan komma att kopieras. Totalt omkring 60 unga personer under 20 år begår självmord varje år och att genomföra händelseanalyser efter alla sådana dödsfall är realistiskt. Syftet bör vara att upptäcka systembrister så att de kan identifieras och rättas till. Att göra händelseanalyser på samtliga personer oavsett ålder är för omfattande, men en del händelseanalyser bör genomföras även på andra åldersgrupper.

Kvalitetsregister för att följa upp vården av suicidala personer

Tio procent av alla som försökt begå självmord och varit i kontakt med hälso- och sjukvården kommer att ta sitt liv. De flesta gör det inom ett år efter utskrivningen. NASP bör ges i uppdrag att inrätta ett kvalitetsregister, där det följs upp vad som händer efter att en suicidal person lämnar sjukvården. Det skulle ge värdefull konkret kunskap om vilka typer av behandling som fungerar.

Pris för bästa suicidpreventiva åtgärd

Internationellt pågår mycket forskning kring hur självmord kan förebyggas. En del metoder är bättre än andra. Ett betydande internationellt pris bör instiftas i Sverige med syfte att uppmärksamma de viktigaste självmordsförebyggande åtgärderna. NASP bör, i samarbete med andra aktörer som arbetar med suicidprevention, ges i uppdrag att ansvara för att utse en årlig vinnare till ett pris för bästa suicidpreventiva åtgärd.

Pilotprojekt med ett kriscenter med inriktning på att förebygga självmord

Självmord och självmordsförsök inträffar över hela Sverige. Men den vård som erbjuds är ofta bristfällig. NASP bör ges i uppdrag att utveckla ett pilotprojekt med ett kriscenter med specifik inriktning på att förebygga självmord. Ett sådant kriscenter bör ha personal som är tränad i att möta personer som försökt ta sitt liv samt nära anhöriga (föräldrar, barn, syskon och partner) till någon som tagit sitt liv.

 

Stefan Nilsson (MP)