Motion till riksdagen
2015/16:1474
av Lars Tysklind (FP)

Kanalförbindelse mellan Vänern och Västerhavet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att studera möjligheten att skapa en kanalförbindelse mellan Vänersborg och Uddevalla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vänern är Europas tredje största innanhav med betydande skepps- och hamnverksamhet i flera av Vänerns kommuner.  Skulle de godstransporter som sker på detta innanhav flyttas över till vägar skulle en mycket betydande ökning av lastbils- och tågtransporter tvingas fram. Både aktuellt järnvägsnät och bilvägar har i dagsläget redan problem med överbeläggning.  Städerna kring Vänern har en problematik och risk för översvämningar vid stadsplanering och byggnation genom en ökad vattennivå. Detta medför mycket höga kostnader när översvämningar inträffar men fördyrade kostnader vid byggnationer för att säkra upp för eventuella framtida översvämningar. Göta älv har i dag problem med skred och även en risk för övergödning. Vattenmyndigheten ser i dagsläget över om det behövs en odlingsfri zon längs Göta älv vilket avsevärt skulle försvåra för lantbrukets lönsamhet och fortlevnad i detta område. Slussarna i Göta älv är utrangerade och kräver nyinvesteringar vilket även EU är med i som planerad finansiär. I Göteborg planeras för ett nybygge av Götaälvbron som enligt plan få en lägre höjd än nuvarande bro. För att inte stoppa trafiken till och från Vänerhamnarna planeras den nya bron att bli öppningsbar. Detta kommer att påverka både trafiksituationen i Göteborg och betydande påverkan på rederiverksamheten till och från Vänerhamnarna. Antalet planerade öppningar kommer enligt rederinäringen inte att bli tillräckligt och oavsett antalet kommer det att påverka trafiksituationen i centrala Göteborg.

En möjlighet som bör studeras är att på nytt se över möjligheterna att skapa en kanalförbindelse mellan Vänersborg och Uddevalla.

 

Lars Tysklind (FP)