Motion till riksdagen
2015/16:145
av Åsa Lindestam (S)

Synundersökning för bilister


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla bilprovningens synbesiktning eller annan kontroll i syfte att se till att alla bilister kontrollerar sin syn vid behov, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När man tar sitt körkort idag så utförs en synundersökning. Om den blir godkänd, med eller utan glasögon, behöver bilförare idag inte någonsin göra om denna undersökning. Nolltolerans på våra vägar är viktigt! Vi vet att många trafikolyckor beror på sämre syn och därför är test en möjlighet att få ner ett antal olyckor.

Bilprovningen har idag ett frivilligt syntest, Synbesiktningen, där bilister får skatta sig själva innan undersökningen. 90 procent ansåg sig ha tillräcklig syn för att köra bil. Men undersökningen visar att 50 procent av bilisterna har försämrat sin syn så att de behöver en synkorrigering och att 15 procent utgör en direkt trafikfara.

Många väljer självfallet att då att kontrollera sin syn hos en optiker men trots det är det 25 procent som inte gör sitt syntest mer än vart tionde år. Synen förändras gradvis och det är svårt att själv märka av att detta hänt.

 

Åsa Lindestam (S)