Motion till riksdagen
2015/16:1412
av Petter Löberg och Ann-Christin Ahlberg (båda S)

En översyn av utlänningslagen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av utlänningslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av den mest uppmärksammade avvisningarna inträffade år 2012 då åtta rumänska kvinnor avvisades ifrån Sverige efter att en större människohandelshärva uppdagades. Efter en längre tids spaning så kunde polisen i Västra Götaland slå till mot en organiserad människohandel i Göteborg. Av tillslaget kunde sex män dömas till mellan tre- och sex års fängelse för människohandel och grovt koppleri. De kvinnor som dessa män hade tvingat till prostitution under sin tid i Göteborg agerade även som vittnen mot männen och hjälpte således till med att fälla dem för bland annat människohandel (Göteborgs Tingsrätt, målnr B8184-11). Efter rättegången och kvinnornas vittnesmål var färdigt så avvisades de tillbaka till Rumänien av gränspolisen. Avvisningen av kvinnorna resulterade i kritik ifrån media och civilsamhället och Mikamottagningen (tidigare Prostitutionsgruppen) i Göteborg hjälpte en av kvinnorna att JO-anmäla polisen för avvisningen av henne och resterande kvinnor. Justitieombudsmännen valde dock att inte rikta någon kritik mot gränspolisens agerande och ansåg att avvisningen inte kunde anses bryta mot några lagar.

När Sverige avkriminaliserade tiggeri så följde även utlänningslagen samma utveckling vilket resulterade i att människor inte längre kan avvisas på grund av tiggeri. När en liknande avkriminalisering av prostitution skedde så förändrades inte utlänningslagen och prostitution är fortfarande ett legitimt skäl för avvisning. Därför bör en översyn av utlänningslagen göras för att anpassas till sexköpslagen.

[Motionärernas namn]

Petter Löberg (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)