Motion till riksdagen
2015/16:141
av Monica Green m.fl. (S)

Cykelväg utmed E20


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att bygga en cykelväg utmed E20 i samband med dess utbyggnad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har i den nationella planen för transportsystemet 2014–2015 inrymt en satsning på E20 genom Västra Götaland med fem nya etapper utöver redan tidigare beslutade utbyggnader. Satsningen har möjliggjorts genom att flera lokala och regionala intressenter inom och utanför Västra Götaland – kommuner, kommunalförbund, regioner, handelskammare och banker – beslutat medverka till finansieringen.

Det är välkomna och nödvändiga investeringar.

Men det är också så att det inte får bli sämre möjligheter för cyklister. Det är tillåtet att cykla på vägar och vägrenar men i takt med att 2+1- och 2+2-vägar byggs försvinner ofta den gamla vägrenen. På motorvägar är det naturligtvis förbjudet att cykla. Därför finns många skäl till att bevaka cyklisternas möjligheter till säkra cykelvägar i takt med att vägarna blir bättre och mer framkomliga för bilister och tung trafik.

Därför är det viktigt att vid vägutbyggnader också anlägga cykelväg i anslutning.

Stimulera cykling

I regeringsförklaringen framförde statsministern hur viktigt det är att fler ska välja cykeln som transportmedel. För många är cykeln såväl ett viktigt transportmedel som en motionsform. För andra är det ett behagligt sätt att njuta av vårt land under semestern. När nya vägar anläggs eller rustas upp är det viktigt att man tar hänsyn också till cyklisterna och skapar en säker trafikmiljö för alla på vägen.

När nu E20 ska byggas ut under de kommande åren ser vi det som naturligt att man också tar hänsyn till cyklisterna och tittar på förutsättningarna att anlägga cykelväg utmed de vägsträckor som ny byggs ut. I en förlängning bör ambitionen vara att man ska kunna färdas tryggt på cykel hela sträckan mellan Göteborg-Stockholm.

Cykelutredaren Kent Johansson visade på flera förslag på hur cyklingen ska kunna öka. Utredningen ”Ökad och säkrare cykling och en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv” SOU 2012:70. Kent Johansson pekade bland annat på vikten av att snabbt kunna cykelpendla mellan städer. Innan dess hade även Per Kågesson gjort en studie på uppdrag av Nutek om ”Förutsättningar för cykelturism i Sverige”. Dessutom har Svenska cykelsällskapet med sina fina leder och kartor öppnat många möjligheter till cykelturism på fina lågtrafikerade vägsträckor. Sverigeleden går bland annat genom Skaraborg från Tiveden via Hornborgarsjön och Falköping till Nygård och vidare till Göteborg.

E20 går igenom ett landskap som gör det möjligt att skapa en attraktiv cykelturistled mellan landets två största städer. Vägens dragning går nära en rad orter på sin väg över landet och lämpliga dagsetapper kan utformas.

 

Monica Green (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Erik Ezelius (S)

Patrik Björck (S)