Motion till riksdagen
2015/16:1392
av Börje Vestlund m.fl. (S)

Tvångssterilisering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ursäkt och möjlighet till skadestånd för dem som blivit utsatta för tvångssterilisering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under en lång tid har det i vårt land varit ett tvång att steriliseras för den som genomgick en könskorrigerande behandling. Det innebar helt enkelt att förutsättningen för att få vården var att staten krävde sterilisering. Att steriliseras var en förutsättning för att kunna erhålla vården. En villkorad vård med andra ord.

Kravet på sterilisering kom även att gälla den som fått vård utomlands och därefter

vänt sig till svenska myndigheter för att få en justering gällande det juridiska

könet. Ett krav som Sverige fått hård kritik för på ett internationellt plan.

Det här var en ordning som gällde till för endast ett par år sedan då lagen ändrades och kravet på tvångssterilisering togs bort men fortfarande lever de som varit utsatta för det övergrepp som svenska staten genomfört. Vi som motionärer anser att när man har gjort fel så krävs att man också tar ansvar för det. Konsekvenserna av tvångssteriliseringarna går inte att göra ogjorda.

Det som däremot går att göra är att staten ber om ursäkt för det genomförda och ser över möjligheterna till en skälig ersättning.

 

Börje Vestlund (S)

 

Hannah Bergstedt (S)

Hans Ekström (S)

Helén Pettersson i Umeå (S)

Hillevi Larsson (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Sara Karlsson (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)