Motion till riksdagen
2015/16:1386
av Fredrik Olovsson m.fl. (S)

Åtgärder för att förhindra spårspring


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om se över åtgärder mot s.k. spårspring och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemen med så kallad spårspringning, där människor olagligt och olovligen vistas på järnvägsspåren, ökar. Detta får till följd att tågen inte får framföras alls eller inte köras i normal hastighet för att förhindra olyckor med personskada som följd. Det leder till stora tågförseningar och innebär samtidigt stora kostnader för samhället. Det innebär att människor kommer för sent till arbetet eller till förskola där man ska hämta barn och/eller missar viktiga möten och anslutningståg. Problemet har på senare tid ökat kraftigt i Stockholmsområdet.

Det är tydligt att dagens straff för spårspringning inte är tillräckligt för att fungera avskräckande. Dagens bötesbelopp täcker ingalunda de samhälleliga kostnaderna. Samtidigt är kunskaperna om farorna och riskerna inte tillräckligt stora hos spårspringarna.

Regeringen bör därför se över vilka åtgärder som kan tas för att öka förståelsen av riskerna och samhällskostnaderna för spårspringning.

 

Fredrik Olovsson (S)

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Hans Ekström (S)

Sara Karlsson (S)