Motion till riksdagen
2015/16:136
av Sten Bergheden (M)

Polisens möjlighet att använda elpistol


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra lagstiftningen så att polisen tillåts att använda elpistol även i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polisens uppgift är att skapa trygghet och förhindra och förebygga brott i Sverige. För att på bästa sättet kunna göra detta måste polisen i Sverige ha tillgång till den mest effektiva tekniska utrustningen. I många länder såsom Finland och Tyskland är elpistol ett vanligt och effektivt verktyg. Den svenska polisen saknar däremot möjligheten att använda elpistol. Brottsligheten hotar vår trygghet och vårt rättssamhälle. Möjligheten att använda elpistol har visat sig leda till färre dödsskjutningar och mindre skador på poliser och gärningsmän. Flera länder i Europa och övriga världen har gett polisen större resurser och bättre teknisk utrustning. Sverige måste självklart följa med i utvecklingen och bekämpa brottsligheten med bra utbildning och utrustning. Polisförbundet har länge arbetat för att även svensk polis ska ha tillgång till elpistoler som ett komplement till dagens pistol och pepparspray. Det förekommer situationer i polisens arbete som är allvarliga där mer än pepparspray krävs för att lösa situationen, men där det vanliga tjänstevapnet inte anses vara befogat. Polisen hamnar då i en situation som kan utveckla sig till något mycket allvarligare än vad den skulle nödvändigtvis behövt vara om man istället hade haft möjligheten att använda sig av en elpistol. Möjlighet att använda elpistol behövs och är ett efterfrågat alternativ. Elpistolen drivs av ficklampsbatterier och ger ifrån sig cirka 0,2 ampere, kan jämföras med ett vägguttag som ger cirka 10 ampere. Elpistolen avger däremot en hög volt, cirka 50 000 volt, kan jämföras med ett elstängsel för djur som avger cirka 10 000 volt. Stöten chockar en person under några korta sekunder. Vapnet oskadliggör på så sätt personen och underlättar för polisen att övermanna och gripa vederbörande. Elpistolen skall självfallet användas med gott omdöme, men det minskar polisens behov av att använda sig av skarpa vapen som ger helt andra skador och risker.

I de övriga nordiska länderna är det endast polisen i Finland som har elpistol, där den infördes 2005 efter en försöksperiod. I övriga Europa är det bland annat Storbritannien och Frankrike som använder den, och i USA finns den i vissa delstater. I Sverige borde vi se till att våra poliser har bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt arbete på ett så riskfritt och effektivt sätt som möjligt. Därför behöver svenska poliser ha elpistoler.

 

Sten Bergheden (M)