Motion till riksdagen
2015/16:134
av Sten Bergheden (M)

Gårdsförsäljning av öl och vin


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skaraborg, Skåne och Öland ska göras till testområde för gårdsförsäljning av öl och vin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns idag i Sverige ett hundratal vingårdar och bryggerier. Vingårdarna och bryggerierna skapar jobb och tillväxt i Sverige och speciellt på landsbygden. Dessa bidrar även till att turismen växer. Produktion av lokalt vin och öl är här för att stanna och har en viktig tillväxtpotential. Den nuvarande socialdemokratiskt ledda regeringen beslutade tidigare i år att stoppa förslaget om att tillåta gårdsförsäljning i Sverige. Turismen till gårdarna för att handla närproducerade varor är en viktig inkomstkälla för landsbygden. Det är varken rimligt eller tidsenligt att man i Sverige år 2015 inte kan besöka en vingård eller ett litet bryggeri och under ordnade former handla med sig någon av produkterna. I övriga Europa är gårdsförsäljning av lokalt producerade livsmedel, däribland vin och öl, en naturlig del av landsbygdens näringsliv och turism. Det finns ingen anledning att det ska vara annorlunda i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg att en flaska gårdsproducerat vin eller öl är en exklusiv och relativt dyr produkt i jämförelse med standardsortimentet på Systembolaget. Gårdsförsäljning skulle därför ha liten betydelse för hur mycket alkohol som säljs och dricks i Sverige. Det är högst osannolikt att Systembolagets monopol skulle vara i fara genom gårdsförsäljning av vin och öl. Det visar exemplet Finland där gårdsförsäljning är tillåtet utan att det har hotat den finska motsvarigheten till Systembolaget, Alko. Produktion av lokalt producerat vin och öl har utvecklats snabbt i Sverige under de senaste åren. Svenska vinodlare är frustrerade och beredda att testa vad som är möjligt genom att börja sälja sina produkter trots att gårdsförsäljning inte är tillåtet. Allt för att EU-domstolen ska pröva om försäljningen strider mot EU-rätten. Gårdsförsäljning bör nu testas i ett par landskap där det finns en tydlig kombination av jordbruk och turism samt redan existerande vingårdar och bryggerier. Jag föreslår att det testas i Skaraborg, Skåne och på Öland. Höganäs kommun och Ölands två kommuner är två kommuner som tidigare ansökt hos regeringen om att få bli pilotkommuner för gårdsförsäljning av öl och vin. Utvecklingen mot gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige blir svår att stoppa trots regeringens försök att stoppa den. Jag föreslår att Skaraborg, Skåne och Öland redan nu görs till testområden för gårdsförsäljning av vin och öl. Det skulle vara positivt för landsbygdens utveckling, ge fler arbetstillfällen och utveckla mat- och turistlandet Sverige och öka möjligheterna att ta vara på något mer av det den svenska landsbygden bjuder på.

 

Sten Bergheden (M)