Motion till riksdagen
2015/16:1270
av Robert Halef (KD)

Nationellt system för frikort


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmana de berörda aktörerna inom sjukvården att ta fram ett gemensamt nationellt system för registrering av frikort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag måste patienter be om ett högkostnadskort för sjukvård. Patienten är personligen ansvarig för att spara och se till att alla besök patienten betalar för inom 12 månader blir stämplade i kortet, tills man uppnått summan för ett frikort för sjukvård från det första besök som är noterat i högkostnadskortet.

Detta är primitivt i dagens digitaliserade samhäll, och patienter som blir av med kortet missar chansen till frikort eftersom det är komplicerat att i efterhand be om nya stämplar om man inte sparat kvitton. Ett samordnat elektroniskt program för alla landsting bör tas fram. De privata mottagningar som har ersättning från landstinget och som registrerar sjukvårdsbesök och betald summa bör givetvis också ingå i systemet. 

Jag föreslår därför att riksdagen tillkännager för regeringen att på lämpligt sätt uppmana de berörda aktörerna inom sjukvården att ta fram ett gemensamt nationellt system för registrering av frikort.

 

 

Robert Halef (KD)