Motion till riksdagen
2015/16:1264
av Anette Åkesson (M)

Utöka vårdvalet i primärvården


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vårdvalet i primärvården och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning med syfte att se över vilka ytterligare områden inom sjukvården som ska omfattas av vårdvalet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Patientinflytandet har förstärkts de senaste åren. Sedan 1 januari 2015 har vi en ny patientlag. Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Vi ser samtidigt en trend av individualisering och ökad patientrörlighet inom såväl Sverige som EU. Det betyder att patienter verkligen har tagit till sig av möjligheten att själva välja – och välja bort – den vårdgivare de vill eller inte vill ha. Det är därför angeläget att bibehålla vårdvalet i primärvården och istället för att debattera dess vara eller icke vara fokusera på att utöka vårdvalet till att omfatta fler områden.

Tillgängligheten har förbättrats sedan vårdvalet i primärvården infördes år 2010, både genom ett större antal vårdcentraler och med utökade öppettider. Att patienter kan välja bort en vårdcentral innebär att man måste arbeta med att förbättra kvaliteten på vården. Är patienten inte nöjd går hon/han till en annan vårdcentral. 

I Region Skåne finns 13 vårdval inom sjukvården. Det har lett till kraftigt kortade vårdköer och fler vårdgivare runt om i Skåne. Vårdvalet har gett patienten valfrihet att välja vårdgivare men även medarbetarna fler arbetsgivare att välja mellan. 25 nya vårdcentraler har öppnats i olika delar av Skåne sedan 2006: vården har kommit närmre invånarna. Det är en framgång som det gäller att bygga vidare på.

 

Anette Åkesson (M)