Motion till riksdagen
2015/16:1262
av Anette Åkesson (M)

Samlad nationell myndighetshemsida Sverige.se


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga skapandet av en samlad nationell hemsida för alla svenska kommuners, landstings och myndigheters e-tjänster, företag samt myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mycket arbete pågår idag med olika e-tjänster i svenska kommuner, landsting och myndigheter. Det är positivt och innebär förbättringar både i kvalitet och i tillgänglighet samtidigt som processer ses över och kostnader kan minskas.

Då alla har sina egna hemsidor som ser olika ut blir det relativt mycket letande för privatpersoner och företag som behöver nyttja e-tjänster. Det kan göras annorlunda: Norge har skapat en nationell hemsida där alla kommuner och myndigheter har samlat sina e-tjänster, http://www.norge.no. Den nationella hemsidan underlättar för medborgare och företag då all information finns samlad på ett ställe. Det sparar samtidigt pengar för varje kommun och myndighet då de inte själva behöver skapa en egen hemsida för e-tjänster, liksom för leverantörer som bara behöver göra en integration.

Det är en fördel att kunna dra nytta av andra länders erfarenheter och i detta fall har Norge lyckats väl. Det vore något för Sverige att ta efter.  

 

 

Anette Åkesson (M)