Motion till riksdagen
2015/16:1231
av Jenny Petersson (M)

Sänkt åldersgräns för adoption


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sänka åldersgränsen för att få adoptera till 18 år och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att även sambos ska ges möjlighet att adoptera och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt svensk lag får gifta par och ensamstående adoptera, inte sambos. För att adoptera måste man vara mint 25 år även om det finns undantag som exempelvis vid adoption då det är fråga om makes eller makas barn.

 

Det finns ingen övre åldersgräns för att adoptera men Socialstyrelsen rekommenderar att man bör ansöka om medgivande för att adoptera innan man fyllt 42 år.  Samtidigt menar Socialstyrelsen att det bör finnas särskilda skäl till att få adoptera om den sökande fyllt 42 år.

 

Själva adoptionsprocessen i sig kan vara lång och påfrestande. Många parter är inblandade i adoptionsprocessen. Den som vill adoptera får förberedelse, blir utredd och får medgivande i sin hemkommun.

 

En person som är under 18 år och blir förälder i Sverige idag blir vårdnadshavare för sitt barn men inte förmyndare. För att bli förmyndare måste föräldern fyllt 18 år.

 

Jag anser att åldern för adoption bör vara densamma som krävs för att bli förmyndare, det vill säga 18 år. Vidare anser jag att även sambos ska kunna adoptera. Barnets bästa måste givetvis alltid stå i centrum och den bedömningen görs av professionella i socialtjänstens regi.

 

 

 

Jenny Petersson (M)