Motion till riksdagen
2015/16:1221
av Katarina Brännström (M)

Statliga uppdrag till regionala museer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheterna för att ge statliga/nationella uppdrag till regionala museer inom respektive museums specialområde och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag ligger de allra flesta statliga museerna i Stockholm. När det nu åter igen blir kostnadsfritt inträde till dessa så aktualiseras frågan om hur man kan sprida nationella uppdrag i museivärlden.

 

I linje med gällande samverkansmodell och en ökad regionalisering av kulturpolitiken är det viktigt att lyfta frågan om möjligheten att kunna ge statliga, nationella uppdrag till de regionala museerna inom olika specifika ämnesområden. Det skulle på flera plan skapa möjligheter att koncentrera kompetensen, stärka kontakterna med forskningen vid närliggande universitet och på ett tydligare sätt knyta verksamheten till det civila samhället.

 

En aktuell diskussion gäller ett nationellt och statligt finansierat uppdrag för den svenska glashanteringen. Den svenska glashanteringen har alltid haft en geografisk koncentration till den sydöstra delen av Småland, i dagligt tal kallat Glasriket. Växjö har varit en central plats för det svenska glaset och Smålands museum/Sveriges glasmuseum har samlat svenskt glas, arkiv och glasteknik sedan 1930-talet. Ett nationellt uppdrag skulle stärka denna specialisering och samtidigt ge möjligheter till en regionalisering av den statliga museipolitiken, som idag är alltför koncentrerad till Stockholm.

Om denna modell kan fungera och inspirera finns möjligheter att flera regionala museer erhåller statliga specialuppdrag inom givna ämnesområden, där just det specifika regionala museet sitter på den främsta kompetensen och de största samlingarna.

[Motionärernas namn]

Katarina Brännström (M)