Motion till riksdagen
2015/16:121
av Jeff Ahl (SD)

Placeringen av ohälsosamma varor i matbutiker


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reglera placering av ohälsosamma varor i matvarubutiker samt att bötesstraff ska utgå om detta inte efterlevs, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Godis, läsk och dylikt står i allmänhet i närheten av kassorna i matvarubutikerna och även andra butiker där man inte kunde förvänta sig att godis säljs. Det finns studier som påvisar problematiken med impulsköp beroende på hur varorna är placerade i butiken. För folkhälsans skull bör impulsköp av godis, läsk och chips minimeras. Den typen av varor bör därför placeras i butiken på ett sätt som gör att dessa varor är minst exponerad för kunden under ett butiksbesök.

 

En överenskommelse mellan handeln och Konsumentverket slöts 1998 för att minska exponering av godis vid kassorna. Detta är dock bevisligen otillräckligt då dessa varor fortfarande återfinns i slutet av de flesta butiker. Impulsköp av onyttigheter ska minskas till ett minimum. Detta är ett enkelt sätt för att minska folkhälsoproblematiken vad avser till exempel hjärt- och kärlsjukdomar som innebär enorma kostnader enligt Hjärt-/Lungfonden.  Folkhälsan är en viktig komponent för att bygga en stark och fungerande välfärdsstat, alla onödiga belastningar av välfärden ska minimeras.

 

Konsumentverket bör därför ges i uppdrag att utge riktlinjer för hur godis, läsk och chips placeras i matvarubutiker eller andra butiker som säljer onyttigheter som inte är renodlade godisbutiker för att i så stor utsträckning som möjligt undvika impulsköp av onyttigheter. Konsumentverkets riktlinjer ska regleras i lag. Oanmälda kontroller ska genomföras kontinuerligt och missbruk ska rendera i kännbara bötesstraff som ska baseras på butikens omsättning. Statens inkomster från dessa böter öronmärks till föreningslivsverksamhet som syftar till att få svenska medborgare att aktivera sig fysiskt.

 

Jeff Ahl (SD)